rss      tw      fb
Keres

Széll Kálmán Terv - Fidesz: válasz az ország legnagyobb problémájára

MTI 2011. március 1., kedd 15:19

A Fidesz szerint a kedden bemutatott Széll Kálmán Terv választ ad Magyarország legnagyobb problémájára, az eladósodottságra.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint ma a magyarok számára a legnagyobb veszélyt az eladósodottság jelenti, ugyanis ha továbbra is úgy alakul az államadósság pályája, ahogyan az elmúlt években, akkor "az adósság meg fogja fojtani Magyarországot és bizonyos értelemben a magyar embereket is". Ezért az államadósságot mindenképpen csökkenteni kell, és az ország számára jó hír, hogy a kormány elszánta magát erre - mondta a képviselő az MTI-nek.

Rogán Antal hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy heves ellenzéki támadások lesznek elsősorban a szocialisták részéről, akik az elmúlt nyolc évben "az ország mértéktelen eladósításának a politikáját folytatták". Álláspontja szerint az MSZP soraiban kell keresni annak felelőseit, hogy Magyarország ide jutott az elmúlt nyolc évben.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke üdvözölte, hogy a kormány úgy lát hozzá az államadósság-csökkentéshez, hogy nem fűnyíróelvszerűen alkalmazza a költségvetési kiadások csökkentését, hanem alaposan megvizsgálja, melyek azok a területek, ahol szerkezeti átalakításokkal lehet elérni költségmegtakarításokat. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy utóbbiak esetében egyeztetések szükségesek "minden létező területen", de reálisnak tartja, hogy a kabinet által kitűzött területeken végre lehet hajtani a költségvetési kiadások csökkentését, és meg lehet állítani az államadósság növekedését. Ha ez sikerül - folytatta -, akkor "talán nyolc év alatt eljutunk oda, hogy az államadósság annyival csökken, amennyi pénzt a szocialisták valójában felvettek az elmúlt nyolc esztendőben".

Arra a kérdésre, milyen társadalmi fogadtatásra számítanak, Rogán Antal úgy válaszolt: szerinte az emberek tisztában lesznek azzal, hogy az államadósság óriási veszélyt jelent az országra nézve, és közös erőfeszítésekre van szükség a csökkentés eléréséhez. Ezért - még ha az egyes intézkedéseket övezi is majd vita - összességében kedvezően fogják fogadni a Széll Kálmán Tervet az állampolgárok - mondta a képviselő.