rss      tw      fb
Keres

Széll Kálmán Terv - Az államadósság 2014-re a GDP 65-70 százalékára csökken

MTI 2011. március 1., kedd 13:49

A kormány 2014 végére a bruttó hazai termék 65-70 százalékára tervezi csökkenteni az államadósságot - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az államadósság leszorítását célzó Széll Kálmán Terv bemutatásán kedden Budapesten. A terv jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban és 2014-ben 900 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyenlegét.

Javasolják, hogy az új alkotmány az államadósság maximumát is tartalmazza - mondta a miniszter, hozzáfűzve, hogy biztonságos szintre kell csökkenteni az államadósságot.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozható egy 4-6 százalék közötti gazdasági növekedés, és az intézkedések az államadósság csökkentése révén beállítják az ország potenciális növekedési ütemét.

"Ne gondoljuk, hogy egy százalék körüli a növekedési képességünk" - hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország a két említett tervvel és egyéb lépésekkel képes legalább 4-6 százalék közötti gazdasági növekedést felmutatni, és ez alapoz meg egy 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet.

"Sereghajtóból éllovasok szeretnénk lenni, ez  gazdaságtörténeti áttörés lesz" - jelentette ki a miniszter.

Elmondta: minden olyan intézkedést meghoznak, amely ezt a célt segíti megvalósítani, hét területen szerkezeti átalakításokkal, strukturális reformokkal érik el, hogy megszűnjön a pazarlás, és az adósság ne halmozódjon tovább.

Matolcsy György szavai szerint a kormány a lehetséges forgatókönyvek közül azt választotta, amely a bajok gyökerét megtalálva közép- és hosszú távon fenntartható növekedési útra tereli Magyarországot. Szerinte az adósságot, az eladósodást, az államadósságot kell "megtámadni".

A tervezett intézkedések között említette, hogy a foglalkoztatás terén segély helyett munkát szeretnének kínálni, továbbá csökkentenék a rokkantnyugdíjasok arányát, és közmunkát ajánlanának nekik. Fordulatot sürgetett az oktatás területén is, Magyarország ugyanis nagyon lemaradt a természettudományos és a mérnökképzésben.

"Természetesen a foglalkoztatás területen fordulatot kell elérnünk, (...) természetesen a bürokrácia és adminisztráció-csökkentéssel le kell vennünk a vállalkozókról a terheket" - sorolta a nemzetgazdasági miniszter.

Az ország hitele nem egyik napról a másikra áll helyre, és nem egyik pillanatról a másikra indul lefelé az államadósság sem, ehhez egy-másfél év erőteljes átalakító, megújító munkája szükséges.

Magyarország pazarló módon, elviselhetetlenül sokat költ - mondta Matolcsy György. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy "életveszélyes" a külső adósságfinanszírozás mértéke. "Mi vagyunk a legsebezhetőbbek" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez nemcsak az állam, hanem a vállalkozások és a családok adósságát is jelenti.

Mint mondta, akkor tudnak segíteni a vállalkozásoknak és a családoknak, hogy csökkentsék adósságterhüket, ha az állam ledolgozza az adósságát, visszanyeri a hitelét. Ezért volt szükség egy politikai döntésre, és ezért van szükség fordulatokra - jegyezte meg.

Lehetnek egyszeri adósságcsökkentő lépések, erre fel kell használni a magánnyugdíj-pénztári vagyon állami nyugdíjrendszerbe visszatérő részét. Alacsony költségvetési hiányra van szükség, a foglalkoztatás emelésére és a beruházások bővítésére - mondta a miniszter. A magánnyugdíj-pénztári vagyon az előzetes számítások szerint nagyjából 63 százalékát tudják államadósság-csökkentésre fordítani. "A 82 százalékos szintről le tudunk jönni 76-77 százalékos szintre - tette hozzá. Második lépésben vállalni kell egy pontos, szigorú, takarékos államháztartás működtetését, megszületett a politikai döntés, hogy Magyarország 2014 végéig egy fokozatosan csökkenő államháztartási hiány pályára áll rá - mondta Matolcsy György.

Szavai szerint a költségvetés bevételei közé a bankadót "három évre, teljes összegben érdemes beszámítani", ennek összege összesen 180 milliárd forint. Az elektronikus úthasználati díj-program bevételeit is egy államadósság-csökkentő alapba helyezik, és ezzel is csökkentik az államadósságot. Hozzátette: 2013-2014-ben még nem csökken 19 százalékról 10 százalékra a társasági adó általános szintje, de 500 millió forint nyereségig megmarad a 10 százalékos adómérték, és ezt a bevételt is államadósság-csökkentésre fordítják.

Matolcsy György hangsúlyozta: az intézkedések eredményeképpen 2012-ben az államháztartási egyenleg javulásának négyötöde a kiadási, fennmaradó része pedig a bevételi oldalról származik majd, míg 2013-14-ben háromnegyede a strukturális reformok révén csökkenő kiadásokból, és egynegyede a "rendkívülinek tekinthető" bevételekből.