rss      tw      fb
Keres

Támogatta a Fidesz-KDNP-frakció a reformlépéseket

MTI 2011. február 28., hétfő 22:34

Késő estig tartó zárt frakcióülésen ismertette a strukturális reformok tervezett lépéseit a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportjának tagjaival Orbán Viktor miniszterelnök. Az MTI úgy tudja, a képviselők támogatásukról biztosították a tervezett intézkedéseket, amelyeket kedden jelent be a kormány. Változások lesznek egyebek mellett a nyugdíjrendszerben, a közösségi közlekedésben, az oktatás területén és a gyógyszerkasszát érintően.

A Fidesz-KDNP hétfő esti frakcióülése után az MTI kormánypárti politikusoktól úgy értesült, az Orbán Viktor által ismertetett reformlépéseket - bár szavazás nem volt róluk - támogatták a képviselők. Ez alól egyes önkormányzati feladatok állami kézbe való átadása jelentette a kivételt, amellyel kapcsolatban nem volt teljes egyetértés a tanácskozáson.

A kormányfő a tervezett intézkedésekről csaknem egy órán át tájékoztatta a képviselőket. Orbán Viktor - az MTI értesülései szerint - a strukturális változtatásokról szólva kiemelte, hogy az érintett területek kevesebb állami dotációt kapnak, de a fejlesztési forrásoknak köszönhetően minden szektorba plusz pénz jut majd, így a mérleg nem lesz negatív. Ismét megerősítette, hogy 2011 a megújulás éve, cél az adósság csökkentése: a ciklus végére a mostani 82 százalékról 65-re. A költségvetési hiány csökkentésével kapcsolatban 2011-re 2,9 százalékot, 2012-re 2,5 százalékot, 2013-ra 2,2 százalékot, míg 2014-re 1,9 százalékot jelölt meg.

Orbán Viktor hangsúlyozta, úgy kell átalakítani a szektorokat, hogy a lehető legnagyobb gazdasági növekedést produkálja az ország, és ne termelődjön újra az államadósság. Leszögezte azt is, hogy tisztázni kell a felelősségét azoknak, akik az országot a jelenlegi állapotába juttatták.

A reformok által érintett területek között szólt a nyugdíjról, amellyel összefüggésben célként azt nevezte meg, hogy egységes legyen a korhatár és a nyugdíjszámítás. Az lehetne nyugdíjas, aki elérte a nyugdíjkorhatárt.

A közösségi közlekedés terén a MÁV-ból, a Volánból és a BKV-ból létrejönne a Nemzeti Közlekedési Holding.

Az oktatást érintően napirenden van az általános iskolák állami kézbe adása, de ez még nem dőlt el. Az MTI úgy tudja, a hallgatói létszámot tekintve minden évben az állam mondaná meg, mely területen hány férőhelyre van szükség, azaz "az állam rendelné meg a képzéseket" a felsőoktatásban.

Ezen felül - a tervek szerint - csökkentik majd a gyógyszerkassza állami támogatását.

Az MTI értesülése szerint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a frakcióülésen arról beszélt, hogy nagy nyomás lesz rajtuk az elkövetkező időszakban, ezért teljes egységben kell cselekedni, és a frakcióknak nem a kormánnyal szemben kell pozícionálniuk magukat.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt mondta, az embereknek a problémákat is világosan el kell magyarázni a megoldások felvázolása mellett.

A strukturális reformokat kedden jelenti be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor.