rss      tw      fb
Keres

Balatonszabadi szakítani akar Siójuttal a körjegyző miatt

MTI 2011. február 28., hétfő 21:52

Balatonszabadi kezdeményezte körjegyzője felmentését március elsejétől, de partnertelepülése, Siójut képviselőtestülete nem szavazta azt meg a hétfői rendkívüli közös testületi ülésen, ezért Balatonszabadinak nincs más választása, mint hogy kiváljon a körjegyzőségből, megszüntetve azt - közölte Balatonszabadi független polgármestere az MTI-vel.

Molnár Árpád elmondta, a balatonszabadi testület megszavazta a kezdeményezést a körjegyző felmentéséről, míg Siójut testülete nem. Márpedig Siójut volt pénzügyi ügyintézőjének sikkasztása óta megrendült a bizalom a másfél évtizede posztján lévő körjegyző iránt is - tette hozzá.

A bíróság az üggyel kapcsolatban a körjegyzőt is bűnösnek találta abban, hogy a hajdani pénzügyi ügyintéző egy évtizeden át sikkaszthatott a falu pénzéből, ezért másodrendű vádlottként hanyag kezelés miatt tíz hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte.

Tavaly a másodfokon eljáró bíróság az első fokon meghozott ítéletet annyiban megváltoztatta, hogy a körjegyzőnek - akit első fokon három évre eltiltottak a jegyzői, körjegyzői feladatok gyakorlásától - előzetes mentesítést adott, azaz továbbra is hivatalában maradhatott.

Balatonszabadi polgármestere szerint attól, hogy a jogerős bírósági döntés végül nem távolította el posztjáról a körjegyzőt, nem változtatott a tényen, hogy megrendült iránta sokak bizalma. Az új jogszabályi változások könnyebbé tették, hogy a jegyzőtől indoklás nélkül is megválhasson egy önkormányzat, de Siójut szemmel láthatóan nem kíván ezzel élni - tette hozzá.

Krisztin Endre, Siójut független polgármestere az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, nem az a kérdés, hogy Siójut bizalma töretlen-e a körjegyző iránt. Az önkormányzat nincs abban a helyzetben hogy felelősségre vonja, hiszen a bíróság meghagyta őt a pozíciójában - tette hozzá. Szerinte, ha az önkormányzat felállítja a körjegyzőt, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Mint kifejtette, januártól ugyan lehetővé vált a köztisztviselők indoklás nélkül való felmentése, de kérdés, hogy az Alkotmánybíróság miként határoz erről a jogszabályról, és a döntése milyen hatással lehet az ilyen ügyekben indított munkaügyi perekre. Balatonszabadi esetleges körjegyzőségből való kivonulásával kapcsolatban a polgármester annyit mondott: Siójutnak nem érdeke a körjegyzőség megszűnése.