rss      tw      fb
Keres

Az energia, Líbia és a Közel-Kelet a fő téma Putyin brüsszeli tárgyalásain

MTI 2011. február 23., szerda 11:56

Vlagyimir Putyin miniszterelnök szerdán Brüsszelbe utazik, ahol kétnapos látogatása során tárgyal José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság, és Herman Van Rompuyjel, az Európa Tanács elnökével,és sor kerül az orosz és az uniós küldöttség megbeszéléseire is. A fő téma várhatóan az orosz-EU alapszerződés, Oroszország Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozása, valamint az unió harmadik energiacsomagja lesz.

Putyint útjára az Oroszországi Föderáció 12 szövetségi minisztere is elkíséri, akik az illetékes uniós biztosokkal tárgyalnak majd.

A megbeszélések egyik fő témája mindenképpen a gázszférában való együttműködés lesz. Az Európai Unió (EU) Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere, rá jut a teljes orosz külkereskedelem mintegy fele. Oroszország az EU harmadik legnagyobb partnere, s egyben Európa legnagyobb gázszállítója.

Putyin egyrészt meg szándékozik vitatni Brüsszelben az EU márciusban hatályba lépő, úgynevezett harmadik energiacsomagját, amelynek célja az energiaszállításokban való monopólium megtörése. E csomaggal kapcsolatban Oroszországnak - amely még nem csatlakozott az EU energiachartájához -, Jurij Usakov, a kormány apparátusának helyettes vezetője szerint "sok kérdése van". Moszkva egyebek között amiatt elégedetlen, hogy a harmadik csomag korlátozza a gázkitermelő társaságok jogát a vezetékek egyidejű tulajdonlásához, és a szállítóknak azonos jogokat biztosít a vezetékekhez való hozzáférésben. Oroszországban azonban a Gazprom  gázszállítási monopóliummal bír.

Mint Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató a héten bejelentette, szó lesz a gázszféra 2050-ig szóló "menetrendjének" a kidolgozásáról is. Szakértők szerint Európa nem tud ugyan lemondani az orosz gáz importjától, mert annak egész volumenét nem tudja máshonnan beszerezni, de csökkenteni szeretné ellátásában az orosz szállítások arányát. A Gazprom hosszú távú szerződései részben még 2035-ig érvényesek, de egyes német konszernek máris felvetették, hogy az azokban szereplő árakat a jóval alacsonyabb azonnali piaci árakhoz igazítsák.

Orosz források szerint az orosz fél a WTO-hoz való csatlakozással kapcsolatban - amelyre Moszkva sok éve pályázik - számadatokkal akarja bemutatni, milyen előnyökkel járna ez.

Usakov szerint Putyin "igen komolyan fel kívánja vetni" az orosz-EU vízummentesség kérdését, amelyet Oroszország már jó ideje szeretne bevezetni, amelytől azonban az unió különféle okokra hivatkozva - például az orosz bürokrácia okozta nehézségeket hozva fel - elzárkózik. Ugyancsak orosz források szerint szó lesz a határrezsim megkönnyítéséről a kalinyingrádi enkláve lakosai számára.

Nem utolsósorban megvitatják Brüsszelben a Partnerség a modernizálásért program keretén belüli ágazati együttműködés kérdéseit is, és még számos kétoldalú kérdést a légi forgalomtól a jogsegélyegyezményekig.

Az orosz kormányfő és az EU vezetőinek tárgyalásain első sorban nemzetközi kérdések, így a közel-keleti és a líbiai helyzet lesz majd napirenden. Usakov szerint az európai vezetők érdeklődését jelzi, hogy Van Rompuy külföldi útját megszakítva tér vissza Brüsszelbe, hogy találkozzon Putyinnal. Az említett nemzetközi kérdésekben "igen nyílt beszélgetés várható, olyan értékelések kerülnek napirendre, amelyek egyelőre nem nyilvánosak, és Vlagyimir Putyinnak van mit mondania" - mondta Usakov.