rss      tw      fb
Keres

Komoly viták Szegeden az önkormányzat költségvetése miatt

MTI 2011. február 22., kedd 19:48

Több tucatnyi pontban módosítanák a Fidesz-KDNP-frakció tagjai a szegedi önkormányzat Botka László szocialista polgármester által beterjesztett 2011-es költségvetését; Solymos László (MSZP) alpolgármester szerint az indítványok jelentősen rontanák a város gazdálkodási egyensúlyát.

A Fidesz szerint vállalhatatlan a szegedi költségvetés jelenlegi, Botka László polgármester által benyújtott tervezete, de a módosító indítványok elfogadása egy sor problémát kiküszöbölne - áll Póda Jenő gazdasági tanácsnok és Bohács Zsolt frakcióvezető keddi közös közleményében.

A fideszes politikusok álláspontja szerint a polgármester által benyújtott tervezet fenntarthatatlan pályára állítaná az önkormányzatot és hosszú távon finanszírozhatatlanná tenné a gazdálkodást. Az előterjesztés 8,5 milliárd forint hiánnyal számol, ezzel a közvetlen adósság, kötelezettségvállalás a csaknem 4 milliárd forintnyi új hitel felvételével jóval 20 milliárd forint fölé nőne.

Póda Jenő és Bohács Zsolt szerint a 2011-es költségvetés tervezete az eddigieknél is jobban erőlteti az olyan összehangolatlan fejlesztéseket, látványberuházásokat, amelyek élhetetlenné tennék a várost, továbbá fenntarthatatlanok és hosszú távon finanszírozhatatlan helyzetbe hozzák az önkormányzatot.

A szegedi közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó fideszes képviselők a működési biztonság fenntartása és bizonyos hitelek visszafizetése érdekében több mint félmilliárd forintos nagyságú stabilitási tartalék létrehozását indítványozzák. A döntési jogosítványokat egyes kérdésekben a polgármester helyett a bizottságok kapnák meg, így e testületek határoznának például az újonnan létrehozandó járdafelújítási keret, kiskert-alap, játszótér-alap, idősügyi alap, sportfejlesztési alap, valamint a polgárőr-keret felhasználásáról.

A fideszes képviselők módosító indítványai magukban hordozzák a hiány csökkentésének igényét és lehetőségét, csökkentenék a bürokráciát, erőteljes "fogyókúrára fognák" a hivatalt, törölnék a közös tömegközlekedési sáv uniós támogatással megvalósítandó kialakítását a nagykörúton és felvetnék néhány fejlesztés egy-kétéves elhalasztásának lehetőségét - áll a közleményben.

Solymos László alpolgármester szerint a fideszes módosító indítványok jelentősen rontják a város költségvetési egyensúlyát, 700 millió forintnyi működési hiányt idéznének elő, szemben a Botka László által jegyzett tervezettel, amelyben nem szerepel működési hiány.

A pártpolitikai célú átcsoportosítások a különböző előirányzatok között pedig sok esetben törvénytelen működést okoznának, így az önkormányzat nem tudná teljesíteni a jogszabályokban előírt kötelezettségeit - írta közleményében az alpolgármester.

Hozzátette: a módosító indítványok elfogadása esetén az önkormányzat mintegy ötszáz millió forint elnyert uniós támogatást lenne kénytelen "visszaküldeni Brüsszelbe".

A közlemény szerint Botka László megállapította, hogy a fideszes javaslatok elfogadása kárt okozna a városnak, az önkormányzatot törvénytelen működésre kötelezné, ami vállalhatatlan.

A polgármester szerdára magához hívatta a Fidesz-frakció vezetőit és az egyeztetés alapján dönti el, hogy fenntartja-e a költségvetési előterjesztést vagy visszavonja azt, és ezzel megnyitja az előre hozott választások lehetőségét - írta az alpolgármester.