rss      tw      fb
Keres

Harrach szerint a világ



Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője hétfői országgyűlési felszólalásában Orbán Viktor évadnyitó beszédéhez fűzött néhány megjegyzést: beszélt egyfelől a kártevők frakciójáról, a nemzetellenesekről, a destruktív erőkről, az egyéni érdekről, a spekulánsokról, másfelől az eszmei alapokról – úgy is mint nemzeti együttműködés, szabadság, emberi méltóság, igazságosság, esély, egyszóval természettörvény.
Részletek a beszédből:

„Mielőtt a miniszterelnök úr beszédéről szólnék, egy mondatot megérdemel a kártevők frakcióvezetőjének megjegyzése [derültség, taps – Mesterházy Attila felszólalásáról van szó], hiszen amikor képviselői tapasztalatait említi az első Orbán-kormányról, arról az időszakról, amiben, ha jól tudom, még nem volt képviselő, én mint annak a kormánynak a tagja, ismerem azt az időszakot, és bátran merem mondani, hogy a második Orbán-kormány folytatja azt a nemzetépítő munkát, amit elkezdett. Kétségtelen, hogy a Gyurcsány-kormányt egy dologban nem lehet felülmúlni: az államadósság növelésében. Ebben igazuk van. De ha ez önbizalmat ad Önöknek, hát legyen. [derültség]

Miniszterelnök úr két feladatról beszélt. Egyik az új rend építése, másik a súlyos gazdasági-pénzügyi problémáink kezelése.

Mit is jelent ennek az új rendnek az építése? Egyrészt nemzeti együttműködést, ha úgy tetszik, nemzeti egységet, másrészt minden józan erő által elfogadható eszmei alapokat. Hogy mit is jelent a nemzeti együttműködés? Azt, hogy minden konstruktív politikai erő összefog közös céljaink érdekében. Persze azt is jelenti, hogy a destruktív erők megpróbálják magukat kirekeszteni ebből a folyamatból. De ez legyen az ő gondjuk. és hogy mik azok az eszmei alapok, amelyekre építeni lehet ezt az együttműködést? Mi ezt úgy szoktuk megfogalmazni, hogy a természettörvényre – természetesen liberális dogmák nélkül. És hogy ennek mi a lényege, lefordítva a mai magyar valóságra? Szabadság, igazságosság és rendezett világ. A szabadság számunkra emberképünkből következik, megkerülhetetlen érték, amit az emberi személy méltósága érdekében folyamatosan támogatnunk, segítenünk, alkalmaznunk kell. Az igazságosság azt jelenti számunkra, hogy minden társadalmi csoport kapjon esélyt. És itt egy pillanatra hadd egészítsem ki azt az általam is fontosnak tartott gondolatot, hogy aki tud, az dolgozzon. Hiszen ezt az igazságot támasztja alá, hogy valóban sokan az életüket nem munkára, hanem valami másra rendezték be: van, aki spekulációra, van, aki segélyre. Ezt a helyzetet meg kell változtatni, orvosolni kell.

[…]
Kaotikus világot örököltünk, minden területen rendezetté kell tennünk ezt a világot. És itt egy pillanatra meg kell állnom a médiatörvény hatásaként keletkezett hisztériánál. Ebben az ügyben ki kell mondani azt, hogy nem a médiatörvénnyel van a probléma, hanem annak a hatásával, illetve azokkal a hazai erőkkel, akik nem tudták feldolgozni politikai vereségüket, vagy hiányolják a médiakáosz által kínált lehetőségeket, és ezért fellépnek mindenhol, ha kell, nemzetellenes törekvéseikkel is nemzetközi szinten a rendezett médiavilággal szemben. Pedig ez a világ semmi mást nem jelent, mint a gyermekek védelmét és a magyar kultúra támogatását. Mi a probléma ezzel? Nyilván az egyéni érdekek.

[…]
Gazdasági szabadságharcot kell folytatnunk. Ennek oka pedig egyértelmű, hogy az igazságosság követelménye szerint azoknak kell vállalniuk a nagyobb részt terheink viselésében, akiknél több van. Nem a teherből, hanem a jövedelemből. Ez nagy ellenállást vált ki, ez nyilvánvaló. És az is tény, hogy az említett érdeksérelmek mellett ez is oka annak, hogy a médiatörvény ilyen hisztérikus reakciót váltott ki. De természetesen látnunk kell azt, hogy ennek magyar gerjesztői kell hogy a súlyát és felelősségét viseljék.

[…]
A konstruktív együttműködésnek láttuk példáját, hiszen az LMP frakcióvezetőjének megjegyzése a multinacionális cégek adózásáról mindenképpen találkozik a mi véleményünkkel is.

[…]
És még egy köszönetet kell mondanunk így a parlamenti képviselők részéről, remélem, mindnyájunk részéről miniszterelnök úrnak, hogy azokat a nemtelen támadásokat visszaverte és megvédte Magyarország becsületét.”


Forrás: mtv.hu videó


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!