rss      tw      fb
Keres

Választási csalásoktól tart a Jobbik

MTI 2010. április 1., csütörtök 11:29

Volner János, a Jobbik rendvédelmi kabinetjének elnöke szerint választási csalásra irányuló előkészületek történtek a közelmúltban. A politikus csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Jobbik ezért alternatív szavazatösszesítő rendszert állít fel, és minden szavazókörbe aktivistát küld a választás napján.

Volner János elmondta: a Jobbik felháborítónak tartja, hogy "egy belügyi dolgozók által alapított", zárt forráskódú szoftvert használó cég kapott megbízást a választási rendszer jegyzékkészítő programjának fejlesztésére. Véleménye szerint mindez lehetővé teszi a választási eredmények manipulálását.

A Jobbik rendvédelmi miniszterjelöltje úgy fogalmazott: a döntéshozók be akarják betonozni feladatkörébe az Idom 2000 Zrt.-t, mivel a későbbiekben a szerzői jogokra való hivatkozással csak ez a cég, a forráskód tulajdonosa végezheti a szoftverrel kapcsolatos feladatokat.

Volner János szerint aggályos, hogy a vállalat "komoly szoftverfejlesztési munkákra irányuló megbízások" sorával bízott meg egy építőipari céget, sőt, idővel "a szoftverrendszerek forráskódja, tárgykódja, programjai és annak részletei, szoftverdokumentációi" is az É.B.SZ.K. Építőipari és Szolgáltató Kft. tulajdonába kerültek.

Utóbbi tulajdonosa Bhasil Mohamed marokkói állampolgár "sem az idegenrendészeti nyilvántartásban, sem a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban nem szerepel", soha nem járt a schengeni övezetben, így Magyarországon sem, jelenleg mégis ő a választási rendszer forráskódjának tulajdonosa - mondta Volner János.

A politikus hozzátette, a Jobbik a pártok közül egyedüliként a nyílt forráskódú szoftverek használatát támogatja, mivel az "megszünteti a monopolhelyzetű szolgáltatók zsarolási potenciálját".

Kérdésre válaszolva Volner János elmondta: furcsállják, hogy a többi ellenzéki párt nem kifogásolja az Idom 2000 Zrt. térnyerését, noha már négy évvel ezelőtt is "milliókban fogant meg a gyanú", hogy választási csalások történtek. Mint mondta, világos, hogy "a szocialista párt az egyetlen lehetséges nyertese annak, ha a választási eredményeket bárki meghamisíthatja".