rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. február 8.

Kaufer Virág, a Lehet Más a Politika képviselője


Bolgár György: - Nemrégiben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében járt, az új közmunkaprogramról tájékozódott, polgármesterekkel, cigány önkormányzati képviselőkkel tárgyalt, beszélgetett és tapasztalatokat gyűjtött arról, hogy milyen az ottani helyzet. Mindjárt erre is rátérnék, de először arra válaszoljon nekem és egy percben el is intézzük ezt, hogy néhány hete, amikor az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén a magyar médiatörvény, illetve a magyar demokrácia volt napirenden, akkor egyetlen ellenzéki képviselő sem vett részt ezen a strasbourgi parlamenti közgyűlésen. Sem szocialista, sem az egyetlen LMP-s, Ön, mert valahol voltak. Ön például hogyhogy nem tudott erről a vitáról, amely Magyarországot érintette és amiben így egyedül fideszes és KDNP-s képviselők képviselték Magyarországot?

Kaufer Virág: - Ez a vita egy sürgős beterjesztés eredményképpen született. Hétfőn beterjesztette egy svájci képviselő és szerdán már vitára is került. Senki nem tudott róla előzetesen. Én egy külföldi tanulmányúton voltam, és tulajdonképpen másik kontinensen tartózkodtam, amikor ez megtörtént. Ez az egész delegációt váratlanul érte, és sajnálatos módon nem tudtam jelen lenni. Ugyanakkor március közepén az Európa Tanács monitoring bizottsága meghallgatja a magyar delegáció vezetőit a médiatörvényről, és ennek a monitoring bizottságnak én vagyok az egyetlen magyar tagja, akkor fogom bepótolni a hiányzásomat.

- Tehát egy monitoring bizottságot, a helyzetet vizsgáló bizottságot ezek szerint megbíztak azzal, hogy közelebbről is vizsgálja meg a helyzetet?

- Igen, tehát azon az ülésen két kezdeményezés indult. Az egyik egy azonnali vita, amiről ön is beszélt, és volt egy másik, ami pedig egy határozat és egy kivizsgálás kezdeményezése. Amennyiben ezt az Európa Tanács parlamenti bizottsága jóváhagyja és a különböző testületei, így például a monitoring bizottság, akkor megfigyelőket fognak küldeni Magyarországra az Európa Tanácsból.

- Ami önmagában is elég rendkívüli lépés volna.

- Ez egy rendkívüli lépés volna, igen, de sok minden múlik a tárgyalások kimenetelén és például azon, hogy Orbán Viktor a Brüsszelben tett ígéreteit mennyire tartja be.

- Igen. Mindenesetre csak a hallgatóknak mondom, hogy az Európa Tanács és annak ez a bizonyos monitoring bizottsága nem tévesztendő össze az Európai Unióval és annak parlamentjével sem. Ott egy másik vita folyt, más parlamenti képviselők előtt. Több európai szervezet vizsgálja a magyarországi állapotokat, ez a lényeg.

- Pontosan.

- De akkor vissza Magyarországra és Borsod-Abaúj-Zemplénbe. Egyáltalán miért jutott eszébe, hogy elmegy a helyszínre, bár a képviselőknek persze dolga ott lenni a terepen és tudni, hogy mi történik az országban. De mégis elég rendkívülinek és végül is hírt érdemlőnek bizonyult, a Hírszerző fő sztorija volt ma délelőtt, hogy ön ott járt, sok emberrel beszélt és borzasztó állapotokat talált. Hogy jutott eszébe tehát?

- A foglalkoztatási bizottság tagjaként dolgozom a parlamentben és szólaltam fel az elmúlt ülésszak alatt a közfoglalkoztatási vitában. És önkormányzati képviselőnk Ináncsról megkeresett azzal, hogy a helyzet a kistérségben igen siralmas. Már egy hónap után érzékelhető az új közmunkaprogram negatív hatása amiatt, hogy több száz embert el kellett küldeni januártól kezdődően az önkormányzatoknak és ennek a kivizsgálására utaztunk le. A hétfői és keddi napot töltöttem ott, egyébként most is az M3-son vagyok, visszafelé tartok Budapestre és sajnos rengeteg elkeseredett és csalódott emberrel találkoztam.

- Mi magyarázza azt, hogy már egy hónap után ilyen szomorú következményei vannak az új közmunkaprogramnak? Miért nem tudtak például abban a kistérségben annak a néhány száz embernek munkát adni? Mi változott?

- Encs az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége. Harminc településből áll, aprófalvak is tartoznak közé. Néhány száz ember él itt és köztudottan nagyon magas a munkanélküliség, amiből következően tulajdonképpen az állam is, az államon keresztül az önkormányzat a legfontosabb foglalkoztató. Olyan történeteket hallottam, hogy az emberek Miskolcra nem tudnak bemenni dolgozni, mert a fél ötös kezdést nem tudják megoldani, vagy azért, mert nincs pénzük bérletre és vidékinek számítanak egy 40 kilométeres távolságról. Tehát az, hogy az önkormányzat helyben tud az embereknek munkát adni, egy nagyon nagy előny és számos olyan programról hallottam, amely az országos kritikát megcáfolandó azt mutatta be, hogy a helyi közösségeket segíteni is tudja egy jól gondozott, jól menedzselt közmunkaprogram. Ennek ellenére az LMP nem gondolja, hogy ez hosszú távon a tartós munkanélküliséget meg tudja oldani, de amit én most láttam az elmúlt két napban, az az volt, hogy egyik napról a másikra az önkormányzatoknak fel kellett bontani szerződéseket. Voltak családok, akik sírva számoltak be arról, hogy decemberben még 110 ezer forint volt a havi bevételük, ez januárra mindösszesen 30 ezer forintra csökkent. És természetesen a számlák, a közüzemi számlák ugyanannyik maradtak vagy még több lett belőlük, és az önkormányzat kénytelen volt felbontani a szerződést, mert az állam csökkentette a rendelkezésre álló keretet, illetve megszabta az, hogy maximum négy órában lehet az emberek többségét foglalkoztatni az eddigi nyolc óra helyett.

- Magyarán az új évben a kormány új programja következtében az önkormányzatoknak kevesebb pénzük van arra, hogy a munkanélkülieket, illetve a közmunkaprogramban résztvevőket foglalkoztassák, és ezért kevesebb embert, ráadásul kevesebb időre tudnak csak munkával ellátni és kifizetni?

- Igen, pontosan. A jogszabályok része lett az is, hogy a négyórás foglalkoztatást támogatja csak 95 százalékban az állam. Tehát az emberek többségét négy órára fogják felvenni, és hogy minden jogosult hozzáférjen a szolgáltatásokhoz, ezért átlagban két hónapot tudnak majd egy évben biztosítani négy órában azoknak az embereknek, akik eddig főállásban dolgoztak.

- Ez ugye csak arra elég, hogy legalább segélyt tudjanak kapni.

- Pontosan. Ez ahhoz kell, ez az a minimum követelmény, amivel az emberek egyáltalán 2012-től jogosultak lesznek a segélyre, ami jelen pillanatban, mint mondtam volt, nem éri el a 30 ezer forintot.

- Az tényleg kivételes drámának látszik, hogy valaki 110 ezer forintról 30 ezerre eső jövedelemből próbálja decemberről januárra eltartani magát. Hány ilyen ember lehet például ebben a kistérségben?

- Természetesen a számadatok még változóak. Amiről nekem a polgármesterek beszámoltak, hogy egy kistérségben 1600 embert voltak kénytelenek az önkormányzatok elbocsájtani, tulajdonképpen a szerződésüket felbontani, és ezek az emberek sorban álltak a munkaügyi központnál, hogy bejelentkezzenek segélyre. Tulajdonképpen a lakossági fórum, amit összehívtak számomra Ináncson, azt mutatta, hogy az emberek kétségbe vannak esve, mert adófizetőkből újra segélyezettekké válnak, és egyrészt a kieső rész, ami zavarja őket, másrészt az, hogy a közösségben betöltött státuszuk ezzel romlik, az önbecsülésük romlik. Ugye Orbán Viktor tegnapi beszédében is beszélt a munka becsületéről, meg arról, hogy a társadalomban az találja meg a helyét, aki dolgozik. Ehhez képest az apparátusa olyan rendeleteket hoz, hozzáteszem meggondolatlanul, egyeztetés nélkül, ami azt eredményezi, hogy az emberek kénytelenek visszamenni segélyre és a munkalehetőséget elveszi tőlük.

- 1600 ember ebben az egyetlen kistérségben? 1600 ember szerződését bontották fel és kényszerülnek újból segélyre? Hát ez dráma.

- Igen, és ugye Czomba Sándor államtitkár úr említette, hogy országszerte 13 ezer munkahelyet sikerült az új közmunkaprogramból finanszírozni. Ez például Ináncs település esetén, ahol eddig 80 ember dolgozott majdnem teljes munkaidőben, azt jelenti, hogy két teljes idejű alkalmazottat és plusz 80 embert tudnak felvenni négy órára egész évben. Tehát sokkal kisebb a létszám, közel egyötödre csökkent azoknak a száma, akiket az önkormányzatok foglalkoztatni tudnak majd, és az emberek, illetve az önkormányzatok rettegnek attól, hogy mi lesz, ha nem lesz munka. Önkormányzati képviselőkkel is beszéltem. Ők is azt mondták, hogy a közbiztonságra, a közhangulatra, mindenre hatással volt az, hogy dolgozni tudtak az emberek.

- Ez van most veszélyben.

- Olyan kijelentések is elhangoztak, hogy akár éhséglázadásra is lehet számítani.

- Igen, ezt a Hírszerző ki is emelte a címében. Valóban ilyen súlyos a helyzet, nem valami túlzott dramatizálása ez a fennálló problémáknak?

- A lakossági fórum után odajött hozzám egy asszony és elsírta magát, és azok az indulatok, amiket én láttam, illetve az a tény, hogy ennyi ember kereste meg a parlament legkisebb pártjának képviselőjét, azt gondolom, hogy komoly aggodalomra ad okot.

- Ezek szerint mások nem keresik meg őket. Tehát jött valaki Pestről, ez a szindróma léphetett életbe, nem?

- Körülbelül ilyesmi történt, igen. Az egyik polgármester meg is köszönte, hogy mindenféle kérés és kívánság nélkül ellátogattam hozzájuk, hogy meghallgassam a problémájukat. Azt mondta, hogy utoljára ez 1991-ben történt velük. Én úgy gondolom, hogy a kormánynak be kell látnia, hogy hibázott, magára hagyta ezt a kistérséget és anélkül, hogy igazából a vállalkozásfejlesztés eredményt érne el, tehát hogy a vállalkozók, a kis- és középvállalkozók munkát tudnának biztosítani azoknak az embereknek, egyszerűen hátat fordít a leghátrányosabb térségeknek. Szerintem be kell ismernie a kormánynak, amely a kétharmados többségével két nap alatt alkotmányt tud módosítani, be kell ismernie, hogy hibázott. Jöjjön le, beszéljen az érintettekkel és haladéktalanul korrigáljon.

- Az ön tapasztalatai vagy adatai szerint, mint a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja, hány ilyen kistérségi hely lehet Magyarországon, ahol hasonlók a problémák, vagyis hányszor 1500 vagy összesen hány embert érinthet ez a probléma?

- Tavalyi adatok szerint olyan 170 ezer ember van országszerte, aki jogosult lehet a közmunkaprogramra. Ebből az előző kormány alatt olyan 100 ezer ember volt alkalmazásban, úgyhogy több ezer elbocsátásra lehet számítani, ha a kormány nem tesz semmit.

- Vagyis azt mondja, hogy azonnal tenni kell valamit, különben nem fogják ezek az emberek kibírni a következő hónapokat.

- Haladéktalanul.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!