rss      tw      fb
Keres

Seres Mária: civil nyomásgyakorlásra van szükség a parlamentben

MTI 2010. március 31., szerda 22:33

Seres Mária, a Civil Mozgalom (CM) elnöke szerint pártja legfontosabb feladata a pénzre és hatalomra éhes pártok féken tartása, vagyis a civil nyomásgyakorlás megjelenítése az Országgyűlésben.

A kilenc területi listával országos listát állító párt vezetője a Magyar Televízió Magyarország választ 2010 című műsorában szerda este hangsúlyozta: egyáltalán nem tartja lehetetlennek az Országgyűlésbe kerülést, ehhez ugyanis választókerületenként kizárólag háromezer választópolgár szavazatát kell megszerezniük.

Seres Mária magát egy "négygyermekes, vidéki nőként" mutatta be, a CM jelöltjeit pedig hétköznapi hősöknek” nevezte, akik azt érzik, hogy a változás bennük van, és azt csak maguktól várhatják.

Seres Mária szerint Magyarországon ma "mindenki rosszul érzi magát", amiért elsősorban az értelmetlen vitákkal rossz példát mutató parlamenti pártok a felelősek.

Műsorvezetői kérdésekre válaszolva kifejtette: jelenleg az államigazgatás és a közigazgatás is túlméretezett, ezért itt a pozíciók szintjéig kiterjedő takarékoskodásra van szükség.

Kiemelte: az embereket szeretnék a kétkezi, „értelmes munkákra" visszavezetni, a segélyezés helyett pedig „ésszerű közmunkaprogramot” javasolnak, diplomás közmunkások bevonásával.

A CM országos listavezetője aláhúzta: az államnak garanciát kell vállalnia a nyugdíjak hosszú távú kifizetésére, pártja emellett felemelné, de ezzel egy időben maximalizálná is az öregségi nyugdíjat.

Seres Mária úgy fogalmazott, hogy a "romaságnak feladata van Magyarországon". Hozzátette: partnerként kell kezelni a kisebbség tagjait, mert ha ellenségesen bánnak velük, "akkor ők is ellenségként fognak viselkedni, ami senkinek sem jó".

A külpolitikára kitérve azt mondta, hogy Magyarországnak gazdasági és történelmi okokból is egyértelműen kapcsolódnia kell például Oroszországhoz, a kettős állampolgárságot pedig automatikusan megadnák minden határon túli magyarnak.

A beszélgetést Seres Mária azzal zárta, hogy nagyon számít a nők szavazatára, akiket arra kért, hogy ismerjék fel magukat benne. A Civil Mozgalom ugyanakkor azok szavazatát is várja, akiknek elege van a képmutatásból, illetve akiknek „könnybe lábad a szeme, amikor meghallják a Himnuszt.”