rss      tw      fb
Keres

Medián: a többség a középrétegek felé terelné a támogatásokat

MTI 2010. március 31., szerda 18:14

A Medián felmérése szerint az emberek többsége elvenné a gyerekek után járó állami támogatást a segélyből élő, gyerekeit továbbtaníttatni nem tudó, vagy nem akaró szülőktől.

A Miniszterelnöki Hivatal megbízásából március 2-án végzett telefonos közvélemény-kutatás készítői a Medián honlapján megjelent elemzésben kiemelik, hogy a közvélemény a gazdasági válság közepette - a politikai pártok legtöbb képviselőjéhez hasonlóan - az "aki nem dolgozik, ne is egyék" elv alapján az elesettektől a középrétegek felé csoportosítaná az állami támogatásokat.

A Medián szerint ezt támasztja alá, hogy a megkérdezett ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt állampolgár negyede vélte úgy: jövedelmi helyzettől függetlenül mindenkinek, tehát a jobb módúaknak is meg kellene kapniuk a jelenleg havi 12-16 ezer forintos családi pótlékot.

A válaszadók háromnegyede ugyanakkor elvenné a családi pótlékot azoktól, akiknek a gyereke csak az általános iskolát végzi el, illetve a népesség kétharmada azon szülőknek sem adná oda a gyerekek után járó támogatást, akik nem vállalnak közmunkát a segély helyett - fejtik ki a felmérés készítői.

Hozzátették: a megkérdezettek 63 százaléka helyesnek tartja azt az elgondolást, amely szerint a közmunkát nem vállaló szülők esetében egy, az állam által kinevezett eseti gondnokra kellene bízni a családi pótlék közvetítését.

A Medián jelenlegi, illetve korábbi vizsgálataiból is arra következtet, hogy a fenti szemléletmód mögött nem kizárólag a "magyar társadalomban meglévő erős rasszista indulatok" állnak, hanem az állampolgárok egymás iránt érzett szolidaritásának gyengülése is.

A közvélemény-kutató cég már az idén januárban is arról számolt be, hogy gyengülni látszik a nyugdíjasokkal szembeni társadalmi szolidaritás, a márciusi felmérés pedig már arról tanúskodik, hogy ugyanez a tendencia figyelhető meg a kisgyermeket nevelő szülőkkel szemben is.

A felmérés készítői kitérnek a "magyar közvélemény képmutatására" is, vagyis arra, hogy a feketegazdaságban szerzett jövedelmeket a megkérdezettek kevésbé súlyosan ítélik meg, mint a segélyből élést, illetve a gyermek taníttatásának tudatos, vagy kényszerű elhanyagolását. A válaszadók többsége ráadásul nem tartaná helyesnek, ha a harmadik gyermek után járó családi pótlékot adókedvezmény formájában csak azok kapnák meg, akiknek bejelentett jövedelmük van.