rss      tw      fb
Keres

A tanácsvezető bíró szerint a Zuschlag-csoport bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket

MTI 2010. március 31., szerda 17:43

A Zuschlag-csoport tevékenysége bűnszervezetben elkövetett cselekménynek minősül, mert annak minden kritériuma megvalósult - mondta ki az első fokú ítélet jogi indokolásában a tanácsvezető bíró. Fodor Endre a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai ítélethirdetésén azt is kijelentette, hogy "a Zuschlag-csoport egy fehérgalléros bűnszervezet".

A három vagy több személy által, öt évet meghaladó büntetési tétellel büntethető szándékos bűncselekmény elkövetése megvalósult, ezért a büntető törvénykönyv szerint bűnszervezetben elkövetettnek minősül a Zuschlag János és hét társa által elkövetett cselekmény - indokolta ítéletét a bíróság.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kiemelte: a rendelkező részben nem mondta ki a bíróság azt, hogy bűnszervezetben követték el a bűncselekményt, mert ezt felsőbb iránymutatásra a jogi indokolásban kell kimondani.

Zuschlag János egykori szocialista politikus az ítélet szerint bűnös folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében részben társtettesként, részben felbujtóként, csalás bűntettében bűnsegédként, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntettében, valamint bűnpártolás és magánokirat-hamisítás vétségében felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségében bűnsegédként. A bíróság ezért halmazati büntetésül nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A kiszabott börtönbüntetés időtartamába a bíróság beszámította a 2007. szeptember 19-től 2010. március 31-ig előzetes fogva tartásban töltött időt; az elsőrendű vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra - mondta ki a bíró.

Lados Istvánt (másodrendű vádlott) 2 év, Katus Ferencet (harmadrendű) 5 év 6 hónap, Őri Andrást (negyedrendű) - aki nem jelent meg az ítélethirdetésen - 4 év, Krausz Csabát (ötödrendű) 3 év, Marsovszky Balázst (hatodrendű) 2 év 4 hónap, Kullai Tamást (hetedrendű) 3 év 4 hónap, Prácser Lászlót (kilencedrendű) pedig 1 év 4 hónap börtönre ítélték. Velük szemben vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. A többi vádlott közül hárman felfüggesztett börtönt, négyen pénzbüntetést kaptak, míg a tizenhatodrendű vádlottat felmentette a bíróság.

Német Zsolt ügyész a másodrendű és a tizenhatodrendű vádlottat illetően tudomásul vette az ítéletet, míg a többi vádlott esetében fellebbezést jelentett be. A börtönbüntetésre ítélt vádlottak esetében fegyházbüntetés kiszabásáért fellebbez. Indítványozta Zuschlag János és Katus Ferenc előzetes letartóztatásának, valamint Lados István házi őrizetének a meghosszabbítását, továbbá az ötödrendű, a hatodrendű és a hetedrendű vádlott - Krausz Csaba, Marsovszky Balázs és Kullai Tamás - előzetes letartóztatásának az elrendelését.

Lados István másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, míg a tizenhatodrendű vádlott tudomásul vette a felmentő ítéletet, így esetében az jogerőre emelkedett. A többi vádlott enyhítésért, illetve felmentésért nyújt be fellebbezést.

A letartóztatásokra vonatkozó indítványt a bíróság megtárgyalta és arról döntött, hogy Zuschlag János előzetes letartóztatásban, Lados István pedig házi őrizetben marad, s elrendelte Őri András negyedrendű vádlott előzetes letartóztatását. A többi elítéltet szabadlábon hagyta a bíróság. Őri András esetében a döntést azzal indokolta, hogy a vádlott nem jelent meg az ítélethirdetésen, nem elérhető, így feltételezhetően máris kivonta magát az igazságszolgáltatás alól.

A fellebbezések miatt az első fokú ítélet tizenöt vádlott esetében nem jogerős.

A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.