rss      tw      fb
Keres

Sztrájkkal válaszolnak a pilóták a ksz felmondására

MTI 2010. március 31., szerda 17:35

Valószínűleg áprilisban sztrájkba lépnek a Malév pilótái, miután a munkáltató szerdán felmondta a hatályos kollektív szerződést a társaság szerkezetátalakítására hivatkozva.

Óvári Tamás Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke (Hunalpa) az MTI-nek szerdán délután elmondta, hogy a béremelési követelésük érvényesítésére tavaly év végén szerveztek munkabeszüntetést, amelyet azonban felfüggesztettek a Malév gazdasági érdekét szem előtt tartva. Ugyanakkor az elnök már akkor jelezte, hogy a munkabeszüntetés lehetőségét továbbra is fenntartják arra az esetre, ha nem tudnak megegyezni a munkáltatóval. Óvári Tamás azonban elfogadhatatlannak tartja a ksz felmondását, ezért tervezik a korábban felfüggesztett sztrájk áprilisi megtartását.

Konkrét béremelési követelése nem volt tavaly a Hunalpának,

arra a munkáltatótól vártak ajánlatot. Jelezték ugyanakkor, hogy az elmúlt 4 évben elszenvedett reálbércsökkenés kompenzálására várnak javaslatot a menedzsmenttől. A Malév azonban elutasította a béremelés lehetőségét.

Óvári Tamás szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy az elmúlt 4 éves bércsökkenés a pilótáknál elérte a 40 százalékot.

A Malév szerdai közleményében a szerkezetátalakítási program részének nevezte a bevételek növelésén túl a költségek további racionalizálását, a foglalkoztatás rugalmasabbá tételét, amelyet a társaság jövője és a munkahelyek megmentése érdekében is következetesen végig kell vinni - hangsúlyozták.