rss      tw      fb
Keres

Hivatalosan is elfogytak az IPv4-es internetcímek

MTI 2011. február 4., péntek 18:02

Harminc évvel azután, hogy kiosztották az első internetes címeket, hivatalosan is elfogytak a leggyakrabban használt IPv4-es, azaz a nyolcvanas évek elején bevezetett internetes protokollok.

Pánikra azonban nincs ok, az új címekre való átállás már zajlik, és a legtöbb felhasználó számára észrevétlen lesz - hangoztatták a szakemberek.

Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó szervezet (ICANN) csütörtökön különleges ceremónia keretében osztotta ki az utolsó IPv4-es címeket. A csaknem 30 évig használt címzési módszer mintegy 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé. Az új 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

Az új IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.

"Ha az IPv4 világának nagyságát meg akarjuk határozni, és egy képzeletbeli golflabdához hasonlítanánk, akkor ehhez képest az IPv6-é a Nap nagyságával lenne egyenlő" - érzékeltette a különbséget John Curran, az amerikai regisztrációs testület egyik vezetője.

Az ICANN az utolsó 80 millió IPv4-es internetcímet egyenlő arányban adta át a weboldalak számozásáért felelős öt regionális szervezetnek, amelyek szerint a 16-16 millió cím várhatóan szeptemberre fog végleg elfogyni.

Szakemberek szerint a régi címek Ázsiában fognak elkelni a leghamarabb, és bár az átállásból az átlag netező szinte semmit sem fog észrevenni, Nagy-Britanniában például évekig tart majd, mire minden egyes honlap az új címzési rendszer szerint lesz elérhető.

A címek rohamos mértékű fogyását már az ezredfordulón is látta az iparág, ezért a gyártók jelentős része már az IPv6-os rendszerre hangolva fejleszti a hálózati eszközöket. Azonban a szolgáltatók és a vállalatok többsége várhatóan csak a hardverfrissítési ciklusaikhoz igazodva cserélnek a 128 bites címzést is támogató hálózati eszközökre.

Jelenleg a virtuális világnak mindössze 1 százaléka használja az IPv6-os protokollt, ezért a Cisco, a Verizon, a Yahoo, a Google, és a Facebook közreműködésével az Internet Society (ISOC) nevű nonprofit szervezet június 8-ára tervezi az első világméretű IPv6-os tesztnapot, hogy az esetleges hibák ne az utolsó pillanatban okozzanak fennakadást.

Az internetszabványokkal foglalkozó társaság honlapján, a www.isoc.org címen várják a próbanaphoz csatlakozni kívánó hálózatüzemeltetők és weblaptulajdonosok jelentkezését, de innen egy hivatkozásra kattintva a hétköznapi felhasználó is ellenőrizheti, hogy készen áll-e az új szabványra.