rss      tw      fb
Keres

Április 3-ra írta ki az előre hozott kazahsztáni elnökválasztást Nazarbajev

MTI 2011. február 4., péntek 12:40

Április 3-ra írta ki az előre hozott elnökválasztást Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni államfő.
Nazarbajev pénteken írta alá az erről szóló rendeletet, s utasította kormányát a választás megszervezésére.
Sajtóértesülések szerint az elnök egyik tanácsadója, Jermuhamet Jertiszbajev az áprilisi elnökválasztás kapcsán pénteken azt mondta: az ellenzék "esélytelen", és Nazarbajev előreláthatóan a szavazatok több mint 90 százalékát fogja megkapni.
A kazah parlament szerdán fogadott el alkotmánymódosítást, amely felhatalmazza az államfőt, hogy előre hozott elnökválasztást írjon ki az államfői megbízatás 2020-ig történő meghosszabbítását célzó népszavazás helyett.
Ezt megelőzően, január 14-én a parlament alsó- és felsőháza módosította az alkotmányt, amivel lehetővé vált, hogy népszavazással 2020-ig meghosszabbítsák az elnök hivatali idejét. Nazarbajev azonban nem írta alá a törvényt, és az alkotmánybíróságtól kérte a jogszabály alkotmányossági felülvizsgálatát. A taláros testület hétfőn alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a törvényt. Nazarbajev ezt követően kezdeményezte, hogy tartsanak előre hozott elnökválasztást az országban.
Kazahsztánban 2012 decemberében lett volna esedékes az elnökválasztás megtartása.
A 70 éves Nurszultan Nazarbajev a szovjet idők vége óta irányítja vaskézzel Kazahsztánt, s a minap közölte, hogy ameddig egészsége engedi, kész a hatalomban maradni. Tavaly a "nemzet vezetőjévé" nyilvánították, s e cím életfogytig szavatolja számára a hatalmat, azt, hogy meghatározza az ország politikai irányvonalát.
Külföldi befektetők, akik eddig 150 milliárd dollárt ruháztak be Kazahsztánban Nazarbajev két évtizedes országlása alatt, úgy vélik, hogy egy világos utódlási terv hiánya jelenti a legnagyobb veszélyt az egykori szovjet tagköztársaság politikai stabilitására.