rss      tw      fb
Keres

Az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a jordániai királyt

MTI 2011. február 4., péntek 5:57

Az Egyesült Államok támogatásáról biztosította II. Abdalláh jordániai király az amerikai külügyminiszter.

Hillary Clinton csütörtökön telefonon beszélt a jordániai uralkodóval, hogy kifejezze kormánya támogatását "ezekben a nehéz időkben". Az amerikai diplomácia irányítója nagyra értékelte, hogy az ammáni vezetés példát mutatott azzal, amikor garantálta a szólásszabadságot a közelmúltbeli tüntetéseken - közölte Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő.

Jordániában az elmúlt hetekben több tüntetést szervezett az ellenzék, ezrek vonultak az utcákra politikai reformokat követelve, bírálva a kormány gazdaságpolitikáját, tiltakozva az üzemanyag- és az élelmiszerárak növekedése miatt.

II. Abdalláh kedden menesztette kormányát és nevezett ki új miniszterelnököt a hadsereg volt tábornoka, Maarúf al-Bahít személyében. A kinevezésről szóló levélben arra kérte a leendő kormányfőt (aki 2005 és 2007 már betöltötte e tisztséget), hogy "tegyen gyors és világos intézkedéseket valódi politikai reformok érdekében".

A király csütörtökön a maga nemében példátlan megbeszélést tartott az iszlám ellenzék vezetőivel, akiket arról próbált meggyőzni, hogy eltökélt a valódi és átfogó politikai, illetve gazdasági reformok végrehajtására. Azt akarja, hogy dolgozzon együtt mindenki a politika reformok megvalósításában, és növekedjen az állampolgárok részvétele a döntéshozatalban.

A tanácskozáson jelen volt a jordániai Muzulmán Testvériség, valamint politikai fedőszárnya, az Iszlám Akciófront - amely a legerősebb ellenzéki párt - több vezetője is. Dzsamil Abu-Bakr, a Muzulmán Testvériség egyik vezetője elmondta, hogy nem volt szó az új miniszterelnök személyéről.

Az Iszlám Akciófront már kedden bírálta a kinevezést, mondván, hogy Bahít "nem reformer, nem ő az az ember, aki irányíthatja az átmeneti időszakot, és kivezetheti Jordániát a válságból".

A Muzulmán Testvériség a királlyal tartott megbeszélésen megismételte azt a követelését, hogy módosítsák az alkotmányt, azaz vonják meg a királytól a miniszterelnök kinevezésének, a parlament feloszlatásának és a rendeleti kormányzásnak a jogát. Ehelyett az akarja, hogy a szavazók döntsenek a miniszterelnökről választások révén.

Ugyancsak követeli, hogy változtassák meg a választási törvénynek azt a részét, amellyel a választókerületek határait úgy állapították meg, hogy az a kormány támogatóinak különösen kedvező legyen.

A találkozó dacára a Muzulmán Testvériség megtartja péntekre meghirdetett tüntetését, hogy nyomatékot adjon követeléseinek - mondta Abu-Bakr.