rss      tw      fb
Keres

Váltás a balatoni halgazdálkodási társaság élén

MTI 2011. február 3., csütörtök 11:41

Kormányzati döntést végrehajtva a Balaton-felvidéki Nemzeti park (BfNP), mint vagyonkezelő, közös megegyezéssel megvált a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatójától, Varga Lászlótól.

Az MTI megkeresésére Balogh László, a BfNP igazgatója elmondta: a január végén távozó vezérigazgató eredményes, pénzügyileg stabil céget hagyott utódjára, akit várhatóan március elején neveznek ki. A kormányváltást követően a stratégiai cégek élére új vezetőket választottak, akiknek új elképzeléseket kell megvalósítaniuk, ennek jegyében történik a vezetőcsere a BHN élén is, amit egyébként nem kell megindokolni - tette hozzá.

Az új vezérigazgató személye - mivel munkaszerződése még nincs aláírva - egyelőre nem publikus. Annyi tudható róla, hogy egy másik cég éléről kerül a BHN vezérigazgatói posztjára, így az összeférhetetlenség miatt előbb meg kell válnia a korábbi megbízatásától. Az átmeneti időszakban a halászati társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese irányítja a céget.

A Balatoni Halászati Zrt.-ből a közcélú feladatok ellátására 2009 végén kivált BHN-t 100 millió forintos jegyzett tőkével és 560 millió forintos vagyonnal alapították meg. A halgazdálkodási nonprofit társaság 2009-ben az első gazdálkodási tört-évét még 120 millió forintos veszteséggel zárta, amit követően 2010-re 170 millió forintos állami támogatás mellett 23 millió forintos üzemi veszteséget irányoztak elő számára. Ehhez képest jelentős eredménynek számított, hogy a tervezett 457 millió forintnyi árbevétel helyett mintegy 700 millió forintos árbevételt produkált a társaság, veszteség helyett pedig az állami támogatás jelentős részének elmaradása ellenére is 100 millió forintos üzemi eredménnyel zárta az évet.

Az MTI megkeresésére Varga László elmondta: teljesen váratlanul érte, hogy ha közös megegyezéssel is, de meg kellett válnia posztjától. Hozzátette, hogy a döntés azért is értehetetlen számára, mert a balatoni halgazdálkodásra jellemző veszteséges évek sora után sikerült először nyereséges évet zárnia 2010-ben a cégének, és tudomása szerint a társaság stratégiai céljai is megegyeztek az új kormány elvárásaival.