rss      tw      fb
Keres

Egyiptom - csata a kairói Tahrír téren - RIPORT

MTI 2011. február 2., szerda 20:43

Vérzik a fejük vagy valamelyik végtagjuk, mégis visszamennek az általuk "frontvonalnak" nevezett helyre: Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kérlelhetetlen ellenzékének tagjai ezrével védték szerda este a lázadásuk jelképévé vált kairói Tahrír teret.

"A múzeumhoz! A múzeumhoz!" - üvölti az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint egy férfi a hangosbeszélőbe. Arra buzdítja a tüntetőket - túlnyomó többségében fiatalokat -, hogy menjenek a tér oldalán magasodó híres Egyiptomi Múzeumhoz, s kordont emelve védekezzenek a Mubarak-rendszer híveinek közülbelül dél óta szűnni nem akaró támadásaival szemben.

Az ütések rendkívül erősek, százak sebesültek meg, de a szemben álló felek a délután végéig nem használtak tűzfegyvereket.

A két tábor tagjai kövekkel, botokkal, fémrudakkal, helyenként késekkel küzdöttek egymással.

A Mubarak-ellenesek bontják a járdát, összetörik a burkolólapokat, amelyek darabjait nagy szatyrokban hordják a "frontra".

Egy családanya, aki gyermekeivel hirtelen az események sűrűjében találta magát, néhány percre egy másik nő felügyeletére bízza utódait, hogy maga is kőmuníciót szállítson a tér védőinek. Egyik, tízévesforma gyermekét hirtelen fejbe találja egy kő, a fiú összeesik, eszméletlen állapotban menekítik ki a térről.

A Mubarak-ellenes tüntetők láncokba szerveződbe próbálnak ellenállni a támadásoknak. Délelőtt a rendszer hívei helyenként lóhátról vagy tevehátról támadták őket, de visszaverték a támadókat, akik közül néhányat lerángattak a nyeregből és véresre vertek.

Egy hatvanas éveiben járó férfi hangot ad felháborodásának: "Péntek óta itt vagyunk, több mint száz embernek folyt a vére! És ki érte a felelős? Az elnök! Hogyan fordíthatja szembe az egyik egyiptomit a másikkal? Nem elnök ez, hanem ördög" - méltatlankodik.

A múzeumtól nem messze a katonák páncélozott járműveikbe zárkózva vészelik át a tüntetők kődobálását.

A közelben fiatalok ütemre döntögetnek minden kezük ügyébe kerülő fémszerkezetet. "Az ellenség megfélemlítésére" - magyarázza egyikük.

A tüntetők már ledöntötték egy épülő ház állványzatát, hogy barikádot emeljenek belőle.

A tér szélén álló Omar Makram mecset a tüntetők pihenőhelyévé vált, és szomjukat is itt oltják.

"Ez Mubarak utolsó aduja. Lassacskán minden felett elveszti az ellenőrzést. Türelmesnek kell lennünk" - mondja a 25 éves, rövidre nyírt szakállt és sapkát viselő Nurredin Nadzseh, akinek meggyőződése, hogy Mubarak felbérelte az ellene tüntetőkre támadó embereket.