rss      tw      fb
Keres

Medvegyev a Hodorkovszkij-ügy elemzésére kérte fel az emberi jogi tanácsot

MTI 2011. február 2., szerda 20:22

Dmitrij Medvegyev elnök felkérte az államfő mellett működő emberi jogi tanács tagjait, hogy készítsenek jogi elemzést Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnásnak, a Yukos (Jukosz) cég volt főrészvényesének ügyéről, további nagy feltűnést keltő ügyekről és az azokban született ítéletekről.

Medvegyev erről kedden beszélt a tanács tagjaival tartott értekezleten Jekatyerinburgban, az elhangzottak szerdán jelentek meg a Kreml honlapján.

Az elnök kifejtette: vannak, akik szerint a bíróságok állami megrendeléseket teljesítenek, mások szerint viszont keményebb ítéletekre lenne szükség, az állam túl liberális. Mint mondta, a szakértői elemzés értékes lenne, ő maga például nem ért a büntetőjoghoz, és meggyőződése, hogy senki nem olvasta el ezeknek az ügyeknek az anyagát a jelenlévők közül.

Az előzmény az volt, hogy tanács egyik tagja felkérte az elnököt, hogy vizsgálja meg a Hodorkovszkij-ügyet.

Hodorkovszkijt a korábban kiszabott 8 év után decemberben ítélték újabb hat év szabadságvesztésre lopás és pénzmosás vádjával. A Hodorkovszkij elleni pereket a volt olajmágnás támogatói politikai indíttatásúnak tekintik, akárcsak maga Hodorkovszkij, és az egész világon élesen bírálták az eljárást.

Mihail Fedotov, a tanács elnöke elmondta: a szakértők nem az ítéleteket fogják kétségbe vonni, hanem a rendszerszerű problémákat és hiányosságokat vizsgálják majd, s a jelentés alapján esetleg sor kerülhet a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos jogszabályok némelyikének módosítására.

Medvegyevet a demokrácia és a reformok mellett elkötelezett politikusnak tekintik, de elemzők szerint elnöksége alatt nem történtek jelentős változások.