rss      tw      fb
Keres

Eddig 32.417 jogfenntartó nyilatkozatot iktattak a VDSZ-nél

MTI 2011. február 1., kedd 14:37

A vegyipari szakszervezetnél (VDSZ) kedden délig 32.417 magánnyugdíjjal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozatot számoltak össze. A végeredményre még egy-két napot várni kell, mert folyamatosan érkeznek a postán feladott küldemények, s a vidéki tagszervezetek is szállítják az éjjel begyűjtött nyilatkozatokat - közölte az érdekvédelmi szervezet kedden az MTI-vel.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint minden várakozást felülmúlt a közelmúltban meghirdetett akció. A szakszervezet azt ajánlotta fel, hogy begyűjti, és ingyen ügyvédi letétbe helyezi azokat a jogfenntartó nyilatkozatokat, amelyekben az aláírók jelzik, a pénztári törvény kedvezőtlen hatására, vagyis kényszerből kerülnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

A nyilatkozat arra az esetre érvényes, ha az Alkotmánybíróság (Ab) - többek között a VDSZ keresetére - hatályon kívül helyezi a magánnyugdíjpénztárak megszűnését eredményező törvényt. A VDSZ szerint ekkor az ügyvédi letétbe helyezett dokumentumokkal lehet biztosítani a tagsági viszony folytonosságát.

A közlemény szerint a lehetőséggel a vártnál sokkal többen éltek, a finisben naponta tízezernél több nyilatkozatot juttattak el személyesen, vagy ajánlott küldeményként a vegyipari székházba. A VDSZ megerősített ügyelettel fogadta az ügyfeleket és a postai küldeményeket is. A nyilatkozatok összegzése még tart, ma délig 32.417 beadványt iktattak.

Ilyen széleskörű összefogást még nem tapasztaltak, s a nyilatkozókkal folytatott személyes beszélgetések megerősítették a szakszervezetet abban az elhatározásában, hogy ha az Ab elutasítja a keresetüket, Strasbourgban kérjenek jogorvoslatot - idézi a közlemény Székely Tamást.

A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni, 50 fő pedig igazolási kérelemmel jelezte, hogy február 28-ig nyilatkozatot tesz.

Aki nem nyilatkozott erről, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Az állami rendszerbe visszalépők a tagi kifizetéseket - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítéseket és a reálhozamot - adómentesen felvehetik majd.

Aki magánpénztári tag maradt, a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot, a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

Több szervezet, valamint magánszemély a törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.