rss      tw      fb
Keres

Félmilliárd forint felett a földrengés kár a MABISZ becslése szerint

MTI 2011. február 1., kedd 14:02

Több mint három ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz kedd délig a múlt szombati földrengéssel kapcsolatban. Szakértői becslések szerint a földrengés okozta károk teljes összege meghaladhatja a fél milliárd forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kedden az MTI-vel.

Szinte az összes lakásbiztosítási szerződésben szerepel a földrengéskár, így az ügyfelek számíthatnak kártérítésre. "A biztosító társaságok a földrengések erősségét többféle skálán mérik. A legelterjedtebb a tizenkét fokozatú intenzitás skála, az úgynevezett "MSK 64" - ami nem azonos a szeizmológusok által használt "Richter skálával" -, de néhány biztosító számára az úgynevezett "Mercalli-skála" a támpont. A múlt szombati fölrengés azonban olyan mértékű volt, hogy a biztosítók mindegyikénél abba a kategóriába esik, amelyre a biztosítók már kártérítést fizetnek" - idézi a közlemény Molnos Dánielt, a MABISZ főtitkárát.

A minél gyorsabb kárügyintézés érdekében a MABISZ azt javasolja, hogy az ügyfelek adják meg napközbeni, vagy mobiltelefonos elérhetőségüket, így a kárszakértők előzetesen időpontot tudnak egyeztetni és fel tudják gyorsítani az ügyintézést.

A MABISZ arra figyelmeztet, hogy ál-kárszakértők bukkantak fel Oroszlány térségében. Fontos tudni, hogy a valódi kárszakértők fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és mivel általában magukkal viszik az ügyfél aktáját, így tisztában vannak az adatokkal, és nem tesznek fel felesleges vagy gyanús kérdéseket. Emellett a kárszakértők előre egyeztetett időpontban mennek ki a helyszínekre.