rss      tw      fb
Keres

Tétényi Éva: működésképtelenné válhatnak az esztergomi intézmények

MTI 2011. február 1., kedd 12:32

Működésképtelenné válhatnak az esztergomi intézmények az előző városvezetés felelőtlen gazdaságpolitikája miatt - mondta Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere kedden a fővárosban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A polgármester az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - egyelőre még nem nyilvános vizsgálatára hivatkozva kijelentette: az előző, Meggyes Tamás fideszes polgármester által vezetett önkormányzat összesen mintegy 20 milliárd forintnyi svájci frank alapú hitelt vett fel, és akkora az eladósodottság, hogy nem biztosított a város működőképessége.

Mint kifejtette: 2007 októberében az önkormányzat kötvényeket bocsátott ki, ennek céljaként többek között azt jelölték meg, hogy "az adósságrendezési eljárás elkerülése érdekében", majd ezt még ugyanazon év decemberében újra megtették. Az ÁSZ dokumentumából kiderül, hogy 2010-ben több mint 6 milliárd forintot külső forrásból kellett volna bevonni az önkormányzat költségvetésének egyensúlyban tartásához. Esztergom minden egyes lakosára 600 ezer forintnyi adósság jut a korábbi felelőtlen gazdaságpolitika miatt - tette hozzá Tétényi Éva.

Ráadásul a legutóbbi kötvénykibocsátást fedező jelzálogot olyan, korlátozottan forgalomképes ingatlanokra jegyezték be, amelyekre nem lehetett volna ezt ráterhelni; ezek között van balatoni gyermektábor, kórházi épület, általános iskola, sőt egy műemlék is: az a Sándor-palota, amelyet az előző vezetőség az Alkotmánybíróság épületének szánt - folytatta.

Hamarosan nyilvános lesz Esztergom válságköltségvetése, amelyet a kétharmados többségű Fidesz-frakció fogadott el, és amellyel az önkormányzati hivatalokat, intézményeket ellehetetlenítik - fogalmazott a polgármester. Ebben a költségvetésben nincs forrás sem a játszóterek, a zöldfelületek és az utak karbantartására, sem az intézmények kielégítő működésére. Még az állami normatív támogatásokat is "megnyirbálják", ami pedig szabálytalan - fűzte hozzá.

Míg az új költségvetés miatt egyetlen önkormányzati intézmény sem tud egész évben működni - például van olyan iskola, aminek csak négy hónapra van elegendő forrása és az egyik kollégiumot valószínűleg be kell zárni, mert csak ötmillió forintot kap a működésre -, addig a "saját parkolási cégüket" 90 millió forintos támogatásban részesítik. A polgármester szerint a gyermekétkeztetés is veszélybe került, mivel arra sem szántak elegendő pénzt; az illetékes cég már felszólítást is küldött, hogy a szerződésben szereplő források elmaradása esetében beszünteti a bölcsődei, óvodai és iskolai ételszállítást.

Az is méltatlan volt, hogy a fideszes többségű képviselő-testület fél évig nem adott alpolgármestert, őt pedig minden jogkörétől megfosztották, "az Esztergom minden lakójára és főleg a gyermekeinkre sújtó büntetést" pedig kikéri magának - mondta Tétényi Éva.

Az MTI kérdésére válaszolva a polgármester elmondta: az ÁSZ megállapította azt is, hogy a belső gazdasági ellenőrzés voltaképpen nem működött, amiben a helyi jegyzőnek van felelőssége - ő azonban már elhagyta az önkormányzatot, ezért nem tudtak hivatalból eljárást indítani ellene.