rss      tw      fb
Keres

Egyiptom - a hadsereg nem alkalmaz erőt a tüntetőkkel szemben

MTI 2011. január 31., hétfő 20:58

Az egyiptomi hadsereg hétfőn bejelentette, hogy nem alkalmaz erőszakot a Hoszni Mubarak elnök lemondását követelő tüntetőkkel szemben.

A hadsereg közleménye szerint minden békés tüntető számára garantálják a szólásszabadságot. A fegyveres erők részéről ez volt az első ilyen nyílt megerősítése annak, hogy nem fognak tüzet nyitni a tüntetőkre. A közlemény egyben hozzáteszi: a nép követelései legitimek.

Közben a Muzulmán Testvériség ellenzéki iszlamista szervezet elutasította a nap folyamán hivatalába beiktatott új egyiptomi kormányt és felszólította a lakosságot, hogy folytassák a tüntetéseket a Mubarak-rendszer megdöntéséig. A szervezet közleménye szerint az új kormány nem felel meg a nép akaratának, s az "egész rezsimnek" (az elnök és a miniszterek mellett a kormánypártnak és a parlamentnek is) távoznia kell. A Muzulmán Testvériség egyben üdvözli a hadsereg álláspontját, azt mondván: a fegyveres erők a nép mellett állnak, garantálva számukra a biztonságot.

Egyiptomban példa nélküli tüntetések zajlanak az országát csaknem három évtizede kormányzó Mubarak lemondását követelve. Keddre pedig egymilliós, hatalmas tömegdemonstrációkat hirdettek meg a szervezők Kairóba és Alexandriába, az ország két legnagyobb városába.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára hétfőn az AFP hírügynökségnek nyilatkozva egy "békés", "egyik korszakból a másikba átvezető" átmenetre szólított fel Egyiptomban.