rss      tw      fb
Keres

Fővárosi Közgyűlés - Horváth Csaba az egészségügyi rendszer átalakítását sürgeti

MTI 2011. január 31., hétfő 15:07

A Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának a vezetője azt kéri a városvezetéstől, hogy kezdjék el végre az integrált egészségügyi ellátórendszer kialakítását.

Horváth Csaba hétfői, az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy csak így szűnhet meg az ezzel kapcsolatos bizonytalanság a "budapesti átlagpolgárokban". A szocialista politikus megfogalmazása szerint ma egyetlen biztos pont van a budapesti egészségügyi ellátásban, az pedig a bizonytalanság.

Elmondta: az ágazatért felelős főpolgármester-helyettes (Szentes Tamás) arról az integrációs törekvésről beszél, amelyre a közgyűlésnek elfogadott stratégiája, koncepciója, forgatókönyve és forrásai vannak. Ezzel szemben az országos egészségpolitikai szereplők és Tarlós István főpolgármester a kórházak államosításáról beszél - tette hozzá.

Horváth Csaba szerint a két koncepció egymással szemben áll, ez a "gondolkodás" pedig a fővárosi polgárok biztonságos egészségügyi ellátását veszélyezteti.

Mint hozzátette, nem az a kérdés kizárólag, hogy ki a fenntartó, hanem az, hogy a fenntartó jó és gondos gazda módjára jár-e el. Azt hangoztatta, hogy a fővárosi önkormányzat az elmúlt években több tízmilliárd forintot költött a kórházak fejlesztésére, míg az állam csak a működést finanszírozta, azt is "többé-kevésbé rosszul".

A fővárosi frakcióvezető közölte: azt várják a városvezetéstől, hogy további időhúzás helyett kezdjék meg az integrált egészségügyi ellátórendszer kialakítását, amellyel az üzleti tervek szerint 20-25 százalékos megtakarítást is elérhetnének több év alatt.

Havas Szófia, a szocialista frakció szakpolitikusa arról beszélt, hogy a főváros 12 egészségügyi intézménye közül mindössze négy van rossz gazdasági helyzetben, a többi évek óta nullszaldós. Mint mondta, a főváros tehát az elmúlt években "igen gondos gazda módjára" felügyelte az intézmények gazdálkodását, és sok pénzt áldozott a felújításra, a gép- és műszerbeszerzésre.