rss      tw      fb
Keres

Jobbik: miről tárgyalt Orbán Viktor az európai zsidóság vezetőivel?

MTI 2011. január 31., hétfő 11:12

A Jobbik szeretné megtudni, hogy miről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten kedden Brüsszelben az Európai Zsidó Kongresszus vezetőivel - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A jobbikos politikus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor egy hete Egyiptomból utazott Brüsszelbe, hogy találkozzon Mose Kantorral, az Európai Zsidó Kongresszus elnökével és Juli Edelsteinnel, izraeli tájékoztatási és diaszpóraügyi miniszterével. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta: a találkozó szervezésében a brüsszeli magyar állandó képviselet nem vett részt, sőt nem is tudott róla. Az ellenzéki képviselő azt mondta, a találkozó tartalmáról nem lehet semmit sem tudni. Kantor és Edelstein is csak a megbeszélés előtt nyilatkozott és aggodalmukat fejezték ki a Magyarországon tapasztalható antiszemitizmus miatt, amely szerintük az általuk "náci pártnak" nevezett Jobbik térnyerésének köszönhető. Gyöngyösi Márton leszögezte: a Jobbik aggódik, mert Orbán Viktor olyan találkozókon vesz részt, ahol "megkérdőjelezik majdnem egymillió magyar választópolgár akaratát"; az ellenzéki párt szeretné megtudni, hogy a magyar miniszterelnök mit válaszolt a neki feltett kérdésekre a Jobbikkal és az antiszemitizmussal kapcsolatban.

A kormányfő sajtóstábjának vezetője a múlt keddi találkozó után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor arról biztosította Mose Kantort: a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a társadalom értékes közösségének számító zsidóság jogait feltétel nélkül tiszteletben tartsák. Havasi Bertalan akkori közlése szerint a megbeszélésen a miniszterelnök kijelentette, a magyar kormány fellép az emberi méltóságot, illetve a zsidóságot sértő jelenségekkel szemben és elmondta, hogy Magyarországon az előző időszakhoz képest javult mind az általános értelemben vett politikai közhangulat, mind a zsidóságot övező közhangulat.