rss      tw      fb
Keres

Jogerős az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom országos listájának nyilvántartásba vétele

MTI 2010. március 30., kedd 15:44

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Legfelsőbb Bíróság (LB) az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom országos listájának nyilvántartásba vétele ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet, mivel a kérelmezők nem tettek eleget illetékfizetési kötelezettségüknek. A három országos lista nyilvántartásba vétele tehát jogerőssé vált.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtökön vette nyilvántartásba a Lehet Más a Politika, a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt és a Civil Mozgalom országos listáját, mivel a pártok megfeleltek a törvényi követelményeknek, azaz legalább hét területi listát tudtak állítani.

Az országos listák nyilvántartásba vétele ellen két magánszemély nyújtott be a törvényi határidő lejártáig (vasárnap 16 óráig) felülvizsgálati kérelmet. A kérelemben összesen kilenc OVB-határozat felülvizsgálatát kérték, az országos listák mellett például az OVB mentelmi ügyben hozott határozatának felülvizsgálatát is.

Az LB a kérelmet hivatalból elutasította, érdemben nem vizsgálta, mivel a kérelmezők nem tettek eleget illetékfizetési kötelezettségüknek.

Az LB hétfőn keltezett végzése emlékeztet rá: az LB március 8-ai jogegységi határozata szerint a választási ügyekben a bírósági felülvizsgálat iránti nemperes eljárás nem tárgyi illetékmentes. A választási bizottság határozatának bírósági felülvizsgálata iránti eljárásban az illeték 7500 forint.