rss      tw      fb
Keres

Jogerős az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vétele - Herényi Károly és Dávid Ibolya az MDF-et ért támadásokról

Jogerős az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vétele
MTI 2010. március 30., kedd 14:15

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételéről, így az jogerőssé vált.
Az LB megállapította, hogy az MDF a budapesti területi lista bejelentésekor rendelkezett a szükséges nyolc, egyéni választókerületben állított jelölttel, illetve az erről kiállított igazolással, ezért a Fővárosi Választási Bizottság jogszerűtlenül döntött a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételének visszautasításáról.
Az OVB határozata a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételéről helytálló, ezért az LB - végzése szerint - azt helybenhagyta, ám indokolását megváltoztatta, ugyanis az LB szerint nem a területi listáról döntés pillanatában kell fennállnia a listaállítás törvényi feltételeinek, hanem a lista bejelentésekor.
A Magyar Demokrata Fórum által bejelentett fővárosi területi listát a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 24-én visszautasította. Az FVB arra hivatkozott, hogy Csapody Miklós lemondására tekintettel a döntés időpontjában csak hét olyan igazolás állt rendelkezésre, amelyet az FVB a területi listaállítással kapcsolatban figyelembe vehetett. Az FVB hivatkozott arra, hogy a két további jelölt - Slosár Gábor és Király Zoltán - nyilvántartásba vételére a listaállítási határidő lejárta után került sor.
A területi listaállításra rendelkezésre álló határidő lejártakor tehát ezek az emberek még nem voltak jelöltek, őket így nem lehetett hozzászámítani a területi lista állításához szükséges 8 jelölthöz - érvelt az FVB.
Az FVB döntése ellen Dávid Ibolya, a pát elnöke nyújtott be fellebbezést. Ezt az OVB alaposnak találta és megváltoztatta az FVB döntését, az MDF fővárosi területi listáját pedig nyilvántartásba vette.
Az OVB álláspontja szerint a területi lista nyilvántartásba vételéről történő döntés pillanatában kell fennállnia a jogszabályok által meghatározott feltételeknek, tehát a szükséges számú nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltnek is.
Ugyanakkor az OVB kifejtette, hogy az FVB jogszerűtlenül hagyta figyelmen kívül Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét. Az OVB szerint a területi választási bizottságnak hivatalosan is tudomása volt a két jelölt nyilvántartásba vételéről, hiszen a területi listáról szóló döntés előtt maga vette nyilvántartásba azokat. Így tehát az MDF eleget tett a követelményeknek, mivel a területi listáról szóló döntés pillanatában - figyelembe véve Csapody Miklós lemondását, Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét - az MDF kilenc, azaz a fővárosi területi listaállításhoz szükséges, a törvényi előírásnak megfelelő számú egyéni választókerületi jelölttel rendelkezett.
Az OVB határozata ellen magánszemély fordult felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz.
Az LB szerint az OVB tévedett, amikor a listaállítás feltételeit a területi listáról történő döntés pillanatában kívánta meg a jelölőszervezettől, és a feltételek fennállását csak a választási bizottság határozatának meghozatalakor vizsgálta.
A testület emlékeztetett arra, hogy a választási eljárási törvény szerint a listaállítás jogát a jelölőszervezet a bejelentéssel szerzi meg, ezért az OVB nem vehette volna figyelembe Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét, mivel a jelölteket a jogvesztő határidő után vették nyilvántartásba. Ugyanakkor a lista bejelentése után történt változás - Csapody Miklós lemondása - nem érintette az MDF listaállítási jogát.
Az LB tehát megállapította, hogy az MDF a budapesti területi lista bejelentésekor rendelkezett a szükséges nyolc, egyéni választókerületben állított jelölttel, illetve az erről kiállított igazolással, ezért az FVB jogszerűtlenül utasította vissza a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételét. Az OVB határozata a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételéről helytálló, de annak indokolását a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta - olvasható a végzésben.

***

MTI 2010. március 30., kedd 13:14


Herényi Károly szerint az MDF politikai ellenfelei mindent megtettek annak érdekben, hogy jelöltjeik ajánlószelvényeinek minőségét és mennyiségét megkérdőjelezzék. A politikus úgy értékeli, példátlanul színvonaltalan a jelenlegi kampány, ami sérti a választókat.

Az MDF elnökhelyettese kedden Békéscsabán sajtótájékoztatón kitért arra, hogy "számos bejelentés, sőt rendőrségi feljelentés is érkezett a jelöltjeink ellen, mindez úgy megtervezve, hogy általában a jogvesztő határidő utolsó időpontjában, hogy kitolódjanak a döntések".

Felidézte, hogy hétfőn például az MDF országos és budapesti listáját mintegy egy órával a fellebbezési határidő letelte előtt ismételten megtámadták. Emlékeztetett arra, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak (LB) szerdáig van ideje arra, hogy ebben a kérdésben döntsön. Jelezte, hogy korában más pártok listáját is megtámadták, ám ezekben az ügyekben már döntött, illetve érdemben nem is tárgyalt az LB.

"Valamit nagyon tudhat a Magyar Demokrata Fórum, ha a politikai élet minden szereplője összefog ellene" - hangsúlyozta.

A budapesti listával kapcsolatban kijelentette: nekik "sikerült nagykoalíciót létrehozniuk", az ötfős választási bizottságból ugyanis a három pártdelegált, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik részéről egyhangúan nemmel szavaztak, "a törvényi feltételek teljesülése ellenére", mint ahogy azt később az Országos Választási Bizottság meg is állapította.

Szerinte az MDF ellenfeleinek célja elhallgattatni Bokros Lajost, hogy a kampány ne arról szóljon, milyen programmal, elképzeléssel, jövőképpel próbálja az MDF azt az igen nehéz helyzetet megoldani, amelybe az ország került. "Ne érdemi dolgokról szóljon a vita, hanem arról, kinek hány kopogtatócédulája gyűlt össze és milyen módon nyerte el a jelöltséget" - értékelte, hozzátéve: "ennél színvonaltalanabb, meg merem kockáztatni, hogy idiótább és hülyébb kampány az elmúlt húsz évben nem volt tapasztalható Magyarországon". Ez - mint mondta - a politikai pártok szempontjából lehet, hogy mindegy, de mélységesen sérti a választópolgárok sokaságát.

Pártja okos államról szóló programjáról szólva azt emelte ki, hogy a Fidesz és a szocialisták az erős és gondoskodó állam elvét vallják, ami azt üzeni az állampolgároknak, hogy ne törődjenek semmivel, szavazzanak rájuk, majd ők megoldják helyettük a problémáikat.

"A mi programunk viszont annak a feltételeit teremti meg, hogy az állampolgárok a saját ügyeiket öngondoskodó módon intézni tudják úgy, hogy nem csak a sajátjuk, a családjuk, hanem az ország felemelkedését is szolgálják. Ezért mi nem gyenge vagy erős, hanem okos és hatékony államról beszélünk, ami nem másból táplálkozik mint az adófizetők forintjaiból, és a lehető leghatékonyabb módon használja fel és szolgáltat" - jelentette ki.

Mint mondta, az okos állam bízik a polgáraiban, csökkenti az adószintet, megfizethető adórendszert működtet, de aki azt kikerüli, igen szigorú szabályokkal és következményekkel sújtja.

Az oktatással kapcsolatban az okos állam nem a kis vagy nagy iskola kérdését feszegeti, hanem hogy jó, vagy rossz az iskola, vagyis az MDF hatékony és versenyképes iskolákat kíván fenntartani.

Szólt arról, hogy Magyarországon 77 felsőoktatási intézmény működik, miközben egy hasonló méretű országban ez általában húsz körül alakul. "Rossz szóval ezek tulajdonképpen diplomagyárak, amelyek rendkívül rossz minőségű és versenyképtelen diplomákkal gyártják a pályakezdő, diplomás munkanélküliek tízezreit" - mondta, rámutatva: az MDF szerint ezért a felsőoktatási intézmények számát csökkenteni kell, mert nem mennyiségben, hanem minőségben gondolkodnak.

"Az okos állam a minőségi oktatás megteremtésével versenyképes diplomákkal látja el az arra érdemes diákokat" - jelentette ki Herényi Károly.

***

Dávid Ibolya: a szégyenteljes hárompárti együttműködés kudarccal végződött
MTI 2010. március 30., kedd 14:31

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint "a szégyenteljes és pikáns" hárompárti - Fidesz, Jobbik, MSZP - együttműködés kudarccal végződött.
A pártelnök annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételéről, így az jogerőssé vált.
Dávid Ibolya szerint a bírósági döntéssel lehetőséget kapott az MDF a választásokon való megmérettetésre.
Úgy fogalmazott: az MDF az egyetlen olyan párt, amelyik nem "államfüggő", nem szocialista típusú gazdaságpolitikát hirdet, hanem a megoldást jelentő gazdaságélénkítést, az igazságos közteherviselést és a szabad versenyen alapuló piacgazdaságot.
Az MDF nem örül annak, hogy a többpártrendszert Magyarországon a bíróságnak kell megvédenie a gáncsoskodó, egypártrendszerre törekvő pártoktól - jelentette ki. Mint fogalmazott, míg a Fidesz azt mondja "Csak a Fidesz!", az MDF azt vallja, "Csak az ország".
Az LB kedden azt állapította meg, hogy az MDF a budapesti területi lista bejelentésekor rendelkezett a szükséges nyolc egyéni választókerületben jelöltállítási igazolással. Ezért az FVB jogszerűtlenül döntött a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételének visszautasításáról.
Az OVB határozata a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételéről helytálló, ezért azt helybenhagyta, ám indokolását megváltoztatta, ugyanis az LB szerint nem a területi listáról döntés pillanatában kell fennállnia a listaállítás törvényi feltételeinek, hanem a lista bejelentésekor.
A Fővárosi Választási Bizottság március 24-én utasította el az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét; a testület 3:2 arányban döntött a kérdésben. Kajdi József, az MDF szakpolitikusa akkor azt mondta: a fideszes delegált javaslatára utasította el a testület a lista nyilvántartásba vételét, ezzel az MSZP és a Jobbik delegáltja is egyetértett.