rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.03.30.

Szubjektív válogatás az elmúlt 24 órában megjelent híreinkből


FÓKUSZBAN: Moszkvai metrórobbantások

GYORSHÍR - Robbanás volt a moszkvai metróban, halottak
2010. március 29. hétfő, 06:25
Robbanás történt hétfő reggel Moszkva belvárosában, a Ljubjanka állomáson, a metró egyik kocsijában. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség 20 halottról és 15 sérültről tud.
Második robbantás a moszkvai metróban – halottak

2010. március 29. hétfő, 07:38
Egy második robbanás is történt a Park Kulturi állomáson, ugyancsak egy metrókocsiban, és az első hírek szerint ebben 12-15 ember halt meg.
Az ügyészség terrortámadásnak minősítette a moszkvai metrórobbantásokat

2010. március 29. hétfő, 08:44
Az orosz ügyészség terrortámadásnak minősítette a moszkvai metróban hétfő reggel történt kettős robbanást. A két állomáson összesen 34 ember veszette életét az eddigi hivatalos adatok szerint.
Moszkvai metrórobbantások: nők voltak az öngyilkos merénylők ­– nem tudni külföldi áldozatról

2010. március 29. hétfő, 09:42
Az ügyészség szerint a két merénylet 35 ember életét oltotta ki. A legfrissebb adatok szerint 38 sebesültet szállítottak kórházba.
Érdekesség, hogy az eseményekről tudósító Eho rádió adásába meglehetősen sokan telefonálnak az Oroszország elleni terrorizmus fő fészkének tekintett Csecsenföldről és Ingusföldről, hogy kinyilvánítsák részvétüket az áldozatok hozzátartozóinak és általában Moszkvának.
Hírek a moszkvai metrórobbantásról

2010. március 29. hétfő, 13:39
NATO-, EU- és ET-, továbbá német, lengyel elítélés - Medvegyev: a terrorizmus elleni harc folytatását ígéri - Szakértő: ismét csecsenek robbanthattak - A moszkvaiakat sokkolta a kettős merénylet - Putyin: a terroristák megbűnhődnek - Obama elítélő nyilatkozata
Moszkvai metrórobbantás - további hírek

2010. március 29. hétfő, 16:29
Moszkvai metrórobbantás - New York-i szigorítás, szakértői vélemények, újabb robbanószerkezet, magyar részvétnyilvánítás és elítélés, további hírek.
Moszkvai metrórobbantások - a városban teljes káosz uralkodik

2010. március 29. hétfő, 17:09
A moszkvai metróban hétfőn reggel elkövetett két robbantásos merénylet nyomán az orosz fővárosban káosz alakult ki, összeomlott a közlekedés és a mobiltelefon-hálózat, lelassult az internet, senki nem tudott semmit, és az illetékes szervek vezetői még Dmitrij Medvegyev elnöknek is eltérő adatokat jelentettek.
Moszkvai metrórobbantások - Mindkét érintett állomás megnyílt; ENSZ BT elítélés

2010. március 29. hétfő, 20:47
A két reggeli robbantásos merénylet után moszkvai idő szerint hétfő délután öt-hat óra körül mindkét érintett állomást megnyitották az utasok és az újságírók előtt, és a szerelvények mindkét vonalon menetrend szerint jártak, bár a szokásosnál kevesebb utast szállítottak.
Moszkvai metrórobbantások - Lavrov: nem zárható ki a külföldi támogatás

2010. március 30. kedd, 01:58
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nem zárható ki, hogy a hétfői moszkvai metrórobbantásokat külföldi támogatással hajtották végre.
A G8 külügyminiszterei elítélik a moszkvai metrórobbantásokat

2010. március 30. kedd, 02:39
"A terroristák közös ellenségeink"; "akár a moszkvai metróban, a londoni földalattin, egy madridi vonaton vagy egy New York-i irodaházban lépnek fel, ugyanazzal az ellenséggel van dolgunk" - mondta Hillary Clinton a CTV-nek adott interjúban.

***

Pokolgép robbant Athénban
2010. március 29. hétfő, 03:15
Athénban, illetve Szalonikiben gyakoriak a középületek, gazdasági vagy diplomáciai képviseletek elleni merényletek, de ritkán követelnek áldozatokat, és rendszerint figyelmeztető telefonhívások előzik meg a támadásokat.

Kadhafi továbbra is Nigéria több államra osztását javasolja
2010. március 29. hétfő, 10:31
Több vezető nigériai politikus felelőtlenségnek minősítette Kadhafi javaslatát, s azt a líbiai vezető színpadias magatartásának és nagyotmondásának a számlájára írták. David Mark, a szenátus elnöke egyenesen bolondnak nevezte Kadhafit.

Az FBI őrizetbe vette egy keresztény milícia több tagját
2010. március 29. hétfő, 11:19
A hatósági fellépés hivatalos oka mindeddig nem ismeretes, de egy másik fegyveres csoport, a Délnyugat-michigani Önkéntes Milícia szóvivője, Mike Lackomar úgy tudja, hogy a csoport több muszlim szervezetet megfenyegetett. Lackomar szerint a Hutaree egyik michigani vezetője telefonon támogatást kért az Önkéntesektől, amikor szombaton a rendfenntartó erők rajtaütést intéztek ellenük, de visszautasításban részesült.

Az F-16-ok vásárlása feszültté teszi a viszonyt az EU és Románia között
2010. március 29. hétfő, 11:56
Feszültté teszi a Románia és az Európai Unió közötti viszonyt, hogy Bukarest az amerikai F-16-osok vásárlása mellett döntött, s emiatt az európai gyártók "hoppon maradtak" - olvasható a hétfői romániai lapokban.

Szigorúbb büntetéseket javasol Brüsszel a gyermekek szexuális zaklatására
2010. március 29. hétfő, 13:10
A brüsszeli testület olyan új szabályozásra tett javaslatot hétfőn, amelyek kötelezik az uniós országokat, hogy szigorúbb büntetéseket szabjanak ki a gyermekek szexuális zaklatásának elkövetőivel szemben. A javaslat sürgeti továbbá, hogy olyan cselekmények esetében, mint a gyermekek elcsábítása - vagyis gyermekkel való ismerkedés szexuális zaklatás elkövetése céljából -, illetve a szexturizmus, akkor is folytassanak le büntetőeljárást, ha a cselekményt az unió területén kívül követték el.

A Fóti Közszolgáltató Kft. nem számolt el a kapott milliókkal a polgári munkacsoport szerint
2010. március 29. hétfő, 13:17
Valótlanságok sorozatának nevezte a helyi képviselő-testület polgári munkacsoportja a Fóti Közszolgáltató Kft. ügyvezetőjének azon állításait, amelyek szerint azért voltak kénytelenek megszüntetni a város közterületein a szemétszállítást, s azért került veszélybe a gyermekétkeztetés, mert a polgármester hónapok óta egyetlen fillért sem utalt át a cégnek. Szerintük a kft. elég pénzt kapott, de azzal a mai napig nem számolt el.
Simó Attila hétfőn az MTI megkeresésére felháborítónak nevezte és cáfolta a polgári munkacsoport több állítását. Mint mondta, rendre elszámol a kft. pénzeivel a képviselő-testületnek, de a cég könyvvizsgálója és felügyelőbizottsága, valamint az önkormányzat belső ellenőrzése is "rajta tartja a szemét" gazdálkodásukon.

Eljárás indult egy be nem jelentett makói demonstráció miatt
2010. március 29. hétfő, 15:32
Tuczakov Szilvána elmondta, a Korona Szállónál vasárnap intézkedő rendőrök a helyszínen nem tudták megállapítani, hogy a tucatnyi személyből álló demonstrációnak volt-e szervezője, s ha igen, ki volt az.
A "néhány bizonytalan szándékú” fiatal egy ebédet igyekezett megzavarni - mondta az MTI-nek Székhelyi József színművész, aki maga is a Korona Szálló éttermének vendége volt vasárnap.

Századvég: jelentős Fidesz-fölény, a Jobbik megelőzte az MSZP-t
2010. március 29. hétfő, 15:46
A Fidesz továbbra is jelentős fölényben van a többi párttal szemben, a második helyért azonban a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatása szerint éles küzdelem folyik az MSZP és a Jobbik között: utóbbit a megkérdezettek közül ezúttal többen támogatták, mint a szocialistákat.

Tőkés László élete legnagyobb próbatételeként éli meg a válást
2010. március 29. hétfő, 16:25
A Mediafax román hírügynökség hétfőn közölte, hogy Tőkés Edit, az EP-képviselő felesége hűtlenséggel vádolja férjét válókeresetében, amit a nagyváradi bírósághoz nyújtott be.
Korábban:
Válókeresetet nyújtott be Tőkés László felesége

2010. március 29. hétfő, 14:31
Tőkés Edit szerint férje többször is megcsalta, emellett azt állítja a nagyváradi bírósághoz benyújtott keresetben, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke huszonöt éves házasságuk alatt "terrorizálta" őt, és "lelki sérüléseket" okozott neki.

Megtámadták az MDF országos és budapesti listáját - jogerős: nincs Nógrád megyei területi lista
2010. március 29. hétfő, 16:25
Megtámadták a bíróságon az MDF országos és budapesti listájának nyilvántartásba vételét - mondta Kajdi József, az MTI-nek. Az MDF szakpolitikai koordinátora szerint a cél az, hogy elbizonytalanítsák az embereket, hogy az MDF-nek még mindig nincs budapesti listája.

Van esély a további jegybanki kamatcsökkentésre - elemzők
2010. március 29. hétfő, 16:50
Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője az MTI-hez hétfőn eljuttatott kommentárjában kiemelte: bár a magyar gazdaság állapota indokolja a további kamatcsökkentést, nagyon kicsi az esély arra, hogy a kamatszint az idei évben 5 százalék alá csökkenjen. Úgy vélte, nem valószínű, hogy 2010-ben akár a belpolitikai események, akár a globális tőkepiacokról begyűrűző hatások ne rontanák a forintban befektető piaci szereplők hangulatát.
Korábban:
MNB: 5,5 százalékra csökken az alapkamat - Az Equilor szerint 50 bázispontos kamatvágásra is volt lehetőség

2010. március 29. hétfő, 14:53
A monetáris tanács 25 bázisponttal, 5,5 százalékra, rekord mélységbe csökkentette a jegybanki alapkamat szintjét hétfőn.

Bajnai Gordon: A kormány egy fillér indokolatlan profitot sem engedhet meg a gázszolgáltatóknak
2010. március 29. hétfő, 17:37
Egyetlen fillér indokolatlan extraprofitot sem engedhet meg a kormány a gázszolgáltatóknak - jelentette ki Bajnai Gordon hétfőn Budapesten. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány határozottan lépett fel a szolgáltatók felé a gázár kialakításának kérdésében.

Demján cáfolja, hogy eladná orosz lottóérdekeltségét
2010. március 29. hétfő, 18:10
A Trigránit közleményben cáfolta hétfőn az orosz Kommerszant értesülését, miszerint Demján Sándor áruba bocsátja az érdekeltségébe tartozó orosz lottócég, az Orglot többségi, 51 százalékát.
Demján Sándor oroszországi vállalkozásához az MFB Zrt. nyújtott hitelt. A 2008 decemberben megkötött szerződés értelmében a bank a 100 millió eurós beruházáshoz 15 százalékos önerő biztosítása mellett 85 millió euró összegű, nem kedvezményes kamatozású hitelt adott öt évre.

Az OVB áttette a helyi bizottsághoz Orbán III. kerületi iskolai kampányolásának ügyét
2010. március 29. hétfő, 18:27
Az OVB-hez Szigetvári Viktor, a Magyar Szocialista Párt kampányfőnöke fordult kifogással. Mint beadványában írta, Orbán Viktor a TV2 március 28-i Napló című műsorának tájékoztatása szerint március 26-án a budapesti III. kerületi Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban "osztályfőnöki óra" keretében politikai, illetve kampánytevékenységet folytatott.
Korábban:
Az MSZP az oktatási ombudsmanhoz fordul Orbán miatt

2010. március 29. hétfő, 15:01
A szocialista politikus a sajtótájékoztatón lejátszott egy felvételt a TV2 Napló vasárnapi adásából, amelyen az látható, hogy a Fidesz elnöke osztályfőnöki órán vett részt egy óbudai általános iskolában.

Az MSZP ismét Dobos Menyhért leváltását követeli
2010. március 29. hétfő, 18:41
Nyakó István közleménye szerint azért követelik Dobos Menyhért leváltását, mert személye miatt nem látják biztosítottnak, hogy a köztelevízió pártatlanul, a verseny tisztaságát szem előtt tartva szerkeszti majd a választási műsorokat.

Bulgáriában a volt szocialista kormány ellen nyomoznak korrupció miatt
2010. március 29. hétfő, 19:49
Bulgáriában lényegében a volt szocialista kormány minden minisztere ellen nyomozás indult korrupció címén. A vitatott állami megrendelések összege közel 300 milliárd forintnak felel meg.

A románok elsöprő többsége megvonná az állampolgárságot az autonómiát követelőktől
2010. március 29. hétfő, 19:58
A megkérdezettek 94 százaléka vonná meg a román állampolgárságot azoktól a roma nemzetiségű személyektől, akik külföldön bűncselekményt követtek el. Majdnem ugyanennyien (91 százalék) egyetértenek a halálbüntetés bevezetésével, 88 százalék szerint pedig büntetőjogilag kell eljárni azokkal szemben, akik az ortodox vallást bírálják.

A pedofilbotrány miatt lemondásra szólította fel a pápát Ali Agca
2010. március 29. hétfő, 20:44
Lemondásra szólította fel hétfőn XVI. Benedek pápát a katolikus egyházat megrázó pedofilbotrány nyomán Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője."Nem akarom, hogy letartóztassák, azt akarom, hogy mondjon le. A helyében egy olasz vagy egy dél-amerikai bíboros ezt tenné" - jelentette ki Agca a szabadulása óta tartott első sajtóértekezletén, a török sajtó egyik cikkét lobogtatva, amely arról számolt be, hogy a keresztény világban egyre másra hangzanak el felhívások a pápa elleni bírósági eljárás lefolytatására.
Agca már 2006-ban élesen bírálta XVI. Benedek pápát, akit "szánalmas figurának" és "náci maradványnak" nevezett, amiért visszautasította, hogy audiencián fogadja őt.

Usztics Mátyás: a Fidesznek nem lesz kétharmada
2010. március 29. hétfő, 21:30
"Kedves Orbán Viktor, nem lesz kétharmados többség. És vége a mutyinak, április 11-én lezuhan egy hatalmas ököl az asztalra, a nép ökle" - fogalmazott a színész, a Jobbik szimpatizánsa hétfőn a párt siklósi választási rendezvényén.

Navracsics: még idén szeretnénk adót csökkenteni
2010. március 29. hétfő, 22:23
A Fidesz arra készül, hogy ha kormányra kerül, akkor még idén adót csökkent, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné, ha ezt nem tudná megtenni.

Az olasz jobboldal a vártnál jobban szerepelt a regionális választásokon
2010. március 29. hétfő, 23:45
A szinte teljes eredmények alapján számított televíziós becslések szerint négy körzetet hódított el az olasz kormányzó jobboldal a baloldali ellenzéktől a regionális választásokon, amelyeket a korábbinál jóval alacsonyabb részvételi arány jellemzett.

Az esztergomi polgármester kiterjesztené a mentelmi jogot – Népszava
2010. március 30. kedd, 02:19
Esztergom fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő szerint ostobaság a mentelmi jog eltörlése, sőt azt "bizonyos nagyságrendig" a polgármesterekre is ki kellene terjeszteni.

Bűnösek vallotta magát az Obamát halálosan megfenyegő neonáci
2010. március 30. kedd, 04:22
A két férfi 88 afro-amerikait akart agyonlőni, 14 másikat lefejezni, majd fehér szmokingba öltözve gépkocsijukból Obamára lőni.


(összeállította: Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!