rss      tw      fb
Keres

Magyar-szlovák gázvezeték létrehozásáról ír alá szerződést a két kormányfő

MTI 2011. január 25., kedd 18:07

Magyarország és Szlovákia gázvezeték-hálózatai összekötésének lehetőségéről ír alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Iveta Radicová szlovák kormányfő pénteken - erősítette meg Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a szlovák kormányszóvivő keddi közlését az MTI-nek.

Szijjártó Péter elmondta, Orbán Viktor pénteken Pozsonyban találkozik a szlovák köztársasági elnökkel és a házelnökkel is.

A visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - gazdasági miniszterei keddi pozsonyi találkozójukon megállapodtak egy munkacsoport létrehozásában, amely az Európai Bizottságnál lobbizna az észak-déli gázvezeték létrehozásáért. A miniszterek közös nyilatkozatot írtak alá, amely felhívást tartalmaz az energetikai projektek támogatására. Magyar részről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vett részt a találkozón.

A pénteken aláírandó magyar-szlovák szerződés szövegét a két fél illetékesei a múlt héten véglegesítették. A tervezett magyar-szlovák gázvezeték az európai észak-déli gázvezeték része lenne, s létrehozásával jelentősen csökkenne mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól.

A szerződés aláírásának tervét először Orbán Viktor decemberi látogatásakor jelentette be a két miniszterelnök Pozsonyban."Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés" - jelentette ki akkor Orbán. Hozzátette: "Amióta hivatalban vagyok, ez a legfontosabb eredmény, amit ilyen téren sikerült elérnünk."

A már korábban nyilvánosságra került elképzelések szerint a szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi, a magyar oldalon pedig mintegy 95 kilométernyi gázvezetékről lenne szó, s ennek megfelelően a várható költségek 20 millió, illetve 100 millió euró körül mozognak. A projekt megvalósításáról szóló emlékeztetőt 2009-ben írták alá, a konkrét elképzelésekről már tárgyal a szlovák Eurstream, illetve a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.