rss      tw      fb
Keres

Demján cáfolja, hogy eladná orosz lottóérdekeltségét

MTI 2010. március 29., hétfő 18:10

A Trigránit közleményben cáfolta hétfőn az orosz lapértesüléseket, miszerint Demján Sándor áruba bocsátja az érdekeltségébe tartozó orosz lottócég, az Orglot többségi, 51 százalékát.

A közlemény szerint az 51 százalékos tulajdon értékesítése jelenleg nincs napirenden. Ugyanakkor megjegyzi, hogy több vállalat is jelezte vételi szándékát. A közlemény kitér arra, hogy az oroszországi Orglot Zrt. kisebbségi részvényese, a 49 százalékos tulajdonnal rendelkező Konverssport elővásárlási joggal rendelkezik, hogy a többségi tulajdonostól megvásárolja a cég részvénypakettjét. Az Orglot Oroszország menedzsment-jogait a jelenlegi kisebbségi tulajdonos gyakorolja, ő irányítja a vállalat menedzsment-tevékenységét is - áll a közleményében.

A magyar vállalkozó 2008 októberben - a Gazprombank kivásárlásával - mintegy 200 millió eurós befektetéssel szállt be a lottócégbe.
A Vedomosztyi című orosz lap hétfőn közölte, hogy információi szerint Demján Sándor áruba bocsátja az Orglot orosz lottócégben lévő többségi tulajdonrészét. A lapnak az oroszországi lottópiac több szereplőjétől származó értesülése szerint a csomag iránt a Ruskoye Loto érdeklődik.

A Kommerszantnak pedig az Orglot-csomagot kezelő Euroinvest Group szóvivője úgy nyilatkozott, hogy több érdeklődő is van, de nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy az Euroinvest Group kész-e eladni a többségi részvénycsomagot.

Elmurod Raszulmuhamedov, a Ruskoye Loto főrészvényes vezérigazgatója kérdésre elmondta, hogy márciusban találkozott Demján Sándor képviselőivel, és megvitatta velük a csomag megvételével összefüggő kérdéseket.

Az Orglot részvénytársaságot, amely a Gosloto legnagyobb orosz lottót működteti, 2006-ban hozta létre a Gazprombank a sport támogatására. Az orosz állami szövetségi sportügynökséggel fennálló szerződés értelmében minden szelvény árából 15 százalék az ügynökséget illeti, amely azt a sport támogatására és sportlétesítmények építésére fordítja.

A Gazprombank 2007-ben adta el a 51 százalékos csomagot az Euroinvesthez tartozó két cégnek: 25 százalékot az Orglot Hungarynak és 26 százalékot a Megatrust Holdingsnak. A további 49 százalék meg nem nevezett beruházókhoz, majd 2009-ben a Converse-Sport céghez került. Az utóbbi a két autókereskedő csoport társtulajdonosaként ismert Alekszandr Varsavszkij ellenőrzése alatt áll.
Varga Károly, Demján Sándor jogi képviselője a Kommerszantnak pénteken még azt erősítette meg, hogy a Gosloto 51 százalékos csomagja valóban eladó, és több vállalat is érdeklődik iránta, így többek között a Converse Sport - amely a Gosloto 49 százalékával rendelkezik, valamint a Ruskoye Loto Rt. Varga Károly emlékeztetett, hogy a Converse Sport elővásárlási joggal bír. Az Orglot forgalma tavaly 1,3 milliárd rubelt tett ki, így a cég saját adatai szerint a piac mintegy 30 százalékát ellenőrzi. Az Euroinvest tájékoztatása szerint az operatív irányítást a Converse Sport végzi. Az utóbbi ajánlatot tett tavaly a magyar tulajdonosoknál lévő 51 százalék megvásárlására, született is egy szándéknyilatkozat, de később a magyar fél változtatni akart a feltételeken, és az üzlet nem jött létre.
Az Orglot vezető menedzsere a lapnak kijelentette: "a Ruskoye Lotóval folytatott tárgyalásokat ellenséges átvételi kísérletnek tekintjük. A magyar partnereknek tájékoztatniuk kellett volna minket a készülő üzletről, de ezt nem tették meg".
Az Orglot szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Szakértők szerint 2007-ben a társaságot mintegy 150 millió dollárra értékelték, de annak felbecsülésére senki nem vállalkozott, hogy most mennyit érhet a cég. A Kommerszantnak egy szakértő úgy nyilatkozott, hogy egy állami lottó eleve veszteséges, s ezért a neve a legértékesebb. Egy állami lottó működtetőjének státusát elnyerve ugyanis a Ruskoye Loto sikeresebben fejleszthetné egyéb üzleteit.
Az orosz lottópiac forgalma a szereplők szerint évi 230-350 millió dollár. Több mint 700 engedélyezett lottó működik, s a legnagyobbak közülük ugyancsak a piaci szereplők szerint a Bingo, a Ruskoye Loto és a Zolotoj Kljucs - írta a Kommerszant.