rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Orbán: a magyar kormány elkötelezett a zsidó közösség jogainak tiszteletben tartása mellett

MTI 2011. január 25., kedd 18:43

A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a társadalom értékes közösségének számító zsidóság jogait feltétel nélkül tiszteletben tartsák - biztosította Orbán Viktor kedden Brüsszelben Mose Kantort, az Európai Zsidó Kongresszus elnökét.

Kantor több más európai zsidó vezetővel - köztük Feldmájer Péterrel, a MAZSIHISZ elnökével és Zoltai Gusztávval, a szervezet ügyvezető igazgatójával - közösen találkozott az EU soros elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóstábjának vezetője, aki maga is jelen volt az eszmecserén.

A magyar kormány fellép az emberi méltóságot, illetve a zsidóságot sértő jelenségekkel szemben - jelentette ki a megbeszélésen a miniszterelnök.

Orbán kifejtette a zsidó vezetők előtt, hogy a magyar EU-elnökség meghatározó eleme az emberi méltóság tiszteletben tartása, az Európában élő közösségeknek kijáró tisztelet feltétlen megadása.

A zsidó vezetők megállapították, hogy a gazdasági válság következtében tavaly erősödött mind a hagyományos, mind az Izrael-ellenesség formáját öltő antiszemitizmus. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy e tendencia megállítása az európai politikai feladata is.

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországon ugyanakkor az előző időszakhoz képest javult mind az általános értelemben vett politikai közhangulat, mind a zsidóságot övező közhangulat - közölte Havasi Bertalan.

Feldmájer Péter az MTI-nek a találkozóról adott tájékoztatásában kitért arra, hogy Mose Kantor felvetette a Jobbik magyarországi térnyerését, mint aggasztó jelenséget. Orbán Viktor - közölte a MAZSIHISZ elnöke - válaszában arról beszélt, hogy a magyarországi politika tapasztalatai szerint a középerő jelentős támogatottsága biztosíthatja a szélsőségek visszaszorulását, a centrum gyengülése pedig kedvez a Jobbiknak.