rss      tw      fb
Keres

Magyar-szlovák gázvezeték létrehozásáról ír alá szerződést Orbán Viktor és Iveta Radicová

MTI 2011. január 25., kedd 17:36

Szlovákiát és Magyarországot összekötő gázvezeték felépítéséről szóló szerződést ír alá pénteken Pozsonyban Iveta Radicová szlovák, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Orbán Viktor pénteken egynapos hivatalos munkalátogatást tesz Szlovákiában - közölte Rado Bato, szlovák kormányszóvivő kedden Pozsonyban.

A visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - gazdasági miniszterei keddi pozsonyi találkozójukon megállapodtak egy munkacsoport létrehozásában, amely az Európai Bizottságnál lobbizna az észak-déli gázvezeték létrehozásáért. A miniszterek közös nyilatkozatot írtak alá, amely felhívást tartalmaz az energetikai projektek támogatására. Magyar részről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vett részt a találkozón.

"A nyilatkozat erős jelzés arra, hogy régiónk képes saját érdekeit nyilvánosan is megfogalmazni" - mondta újságíróknak Martin Kocourek, cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

"Rendkívül fontos, hogy a projektet az Európai Bizottság pénzzel is támogassa" - tette hozzá Waldemar Pawlak lengyel gazdasági miniszter.

Az Európai Unió tavaly tavasszal már 30 millió eurós támogatást szavazott meg a projektnek.

A pénteken aláírandó magyar-szlovák szerződés szövegét a két fél illetékesei a múlt héten véglegesítették. A tervezett magyar-szlovák gázvezeték az európai észak-déli gázvezeték része lenne, s létrehozásával jelentősen csökkenne mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól.

A szerződés aláírásának tervét először Orbán Viktor decemberi látogatásakor jelentette be a két miniszterelnök Pozsonyban."Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés" - szögezte le akkor Orbán. Hozzátette: "Amióta hivatalban vagyok ez a legfontosabb eredmény, amit ilyen téren sikerült elérnünk."

Mindkét fél úgy vélte, hogy az észak-déli gázvezeték létrehozása növeli a közép-európai országok energiabiztonságát. A kétoldalú egyezség alapján a szlovák fél felelősséget vállal a területén épülő gázvezeték befejezéséért, a magyar fél pedig a saját területén épülőért.

"Készen állunk arra, hogy a vezetékek összekapcsolását a lehető legrövidebb időn belül megvalósítsuk. A Szlovák Köztársaság ezután folytatni fogja a kapcsolat kiépítését Lengyelország felé" - jelentette ki Radicová az észak-déli, a Baltikumtól az Adriai-tengerig tervezett vezetékről.

A már korábban nyilvánosságra került elképzelések szerint a szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi, a magyar oldalon pedig mintegy 95 kilométernyi gázvezetékről lenne szó, s ennek megfelelően a várható költségek 20 millió, illetve 100 millió euró körül mozognak. A projekt megvalósításáról szóló emlékeztetőt 2009-ben írták alá, a konkrét elképzelésekről már tárgyal a szlovák Eurstream, illetve a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.