rss      tw      fb
Keres

Támogatást ad az EU a sertéstartóknak a magántárolás finanszírozásához

MTI 2011. január 24., hétfő 20:21

Támogatást nyújt hamarosan az Európai Unió a sertéstartóknak a hús magántárolásának finanszírozásához - jelentette be Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse hétfőn Brüsszelben.

A mezőgazdasági miniszterek magyar elnökség alatti első találkozóját lezáró sajtótájékoztatón a román biztos elmondta, várakozásai szerint az illetékes uniós szerveken néhány napon belül keresztülmegy az erre vonatkozó döntés.

Az elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a sertéshúságazat válságos helyzetére intézkedéseket sürgető kezdeményezést több tagállam delegációja támogatta.

"Remélem, hogy ez az intézkedés megadja a szükséges jelzést ahhoz, hogy a piacokon stabilizálódjon a helyzet, és a sertéstartók jövedelmét ne terheljék újabb nehézségek" - fogalmazott Ciolos.

Fazekas Sándor korábban, a magyar elnökségi prioritások ismertetésekor már jelezte: Magyarország kiemelt figyelmet szeretne szentelni a sertéságazat jövőjének.

A tagállamok egy részének megítélése szerint a sertéshús ára túlságosan alacsony a magas takarmányárakhoz képest.

Néhány más tagország szerint viszont az áraknak szabadpiaci viszonyok között kell mozogniuk.

A magántárolás azzal tud segíteni a helyzeten, hogy a gazdák vissza tudják tartani a hús eladását, amíg az árak nem javulnak kellőképpen a piacokon - fejtette ki Ciolos.

Hozzátette: dolgoznak azon is, hogy az intézkedés végrehajtása egyszerűsített eljárás mellett folyjék le.

Dacian Ciolos jelezte: javasolta azt is, hogy szakértői és magasabb szinten is vizsgálják meg, hogyan lehet a közös agrárpolitika jövőjéről folyó gondolkodás keretében jelenleg vitatott eszközöket jobban hozzáigazítani a sertéságazat igényeihez.