rss      tw      fb
Keres

IKSZ: vonják vissza a keresztény ünnepek nélkül megjelent Európa Naptárt!

MTI 2011. január 23., vasárnap 16:22

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a keresztény ünnepek nélkül megjelent Európa Naptár visszavonását szorgalmazza, a szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a több millió európai középiskolás diák számára a Karácsony és a Húsvét elfelejthető ünnep legyen, amelyek egy hivatalos európai naptárban meg sem jelennek.

Stágel Bence, a szervezet elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője és Gaal Gergely elnökhelyettes vasárnap, az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásukban kiemelik, döbbenten értesültek a hírről, miszerint az Európai Bizottság által kiadott, középiskolás diákoknak szánt Európa Naptárból - sok más vallás ünnepeinek megjelenítése mellett - kimaradtak a keresztény ünnepek.

A több millió példányban megjelent, ingyen terjesztendő kiadvány szerkesztői elírásra hivatkoznak, ám a naptár visszavonásáról mindeddig nem esett szó - írták.

"Mi, fiatal kereszténydemokraták nagyon fontosnak tartjuk a közös európai értékek megőrzése és erősítése melletti határozott kiállást. Egy ilyen jellegű, sok millió európai fiatalhoz eljutó kiadványnak éppen az lehetne az egyik legfontosabb célja, hogy közös értékeink és hagyományaink megismertetésével elősegítse a sajátos európai öntudat kialakulását. Beláthatatlan káros következményekkel járhat kontinensünk igen értékes kultúrájának fennmaradására nézve, ha ez a korosztály nem ismerheti meg (...) a népei számára közös értékeket" - fogalmaznak a kereszténydemokrata politikusok.

Hozzáteszik: ma, amikor a világ számos pontján emberek százmilliói szenvednek üldözést keresztény vallásuk miatt, elfogadhatatlannak tartják, hogy éppen a legmélyebb keresztény gyökerekkel rendelkező Európa tagadja meg keresztény örökségét. Nem lehet erős Európa, ha a benne élő népek évszázadok alatt kialakult közös identitásának egyik legfőbb pillére, a kereszténység feledhetővé, "elírás" miatt kihagyhatóvá válik az Európai Unió legfőbb végrehajtó szerve számára.

Stágel Bence és Gaal Gergely közleményükben kitérnek arra is, hogy "mi magyarok különösen érzékenyek vagyunk az ilyen feledékenységre, hiszen a kommunista diktatúra évtizedeiben a keresztény hagyományok és ünnepek csak eredeti jelentésükből kiforgatva, vagy alattomos módon agyonhallgatva jelenhettek meg hivatalosan". Mint írták, bíznak benne, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul visszavonja a keresztény ünnepek feltüntetése nélkül kiadott Európa Naptárat.