rss      tw      fb
Keres

Belvíz - Lassan csökken az elöntött terület a Tiszántúlon

MTI 2011. január 22., szombat 12:34

Egy nap alatt mindössze fél négyzetkilométerrel (50 hektár) csökkent a belvízzel borított földek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) területén - jelezte Bara Sándor védelemvezető szombaton az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint jelenleg 450 négyzetkilométer földterület áll víz alatt, aminek fele vetés és szántó.

A tiszántúli térségben 12 szakaszon van belvízvédelmi készültség, ebből két térségben - a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon - harmadfokú, további tíz térségben másodfokú készültség van érvényben - tette hozzá Bara Sándor.

Elmondta azt is, hogy az igazgatóság területén 23 szivattyútelep működik folyamatosa, s naponta 3,6 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba.

A nagymennyiségű belvizet 21 belvíztározóban tároljuk, összesen mintegy 43 millió köbméter belvizet tartanak vissza. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek: másodfokú a készültség a Berettyó, a Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén, miközben elsőfokú készültséget tart fenn a Hamvas-Sárréti valamint a Hortobágy-menti Vízgazdálkodási Társulat - jegyezte meg Bara Sándor.