rss      tw      fb
Keres

Hivatalos magyarázatok StrasbourgraInterjú Orbán Viktorral az Európai Parlament honlapján: a kétharmados többség – Semjén: magyarországi szociálliberális körök gerjesztik a médiatörvény körüli hisztériát – Navracsics: pártpolitikai mezőbe került a jogszabály – Szijjártó: Lelepleződött a pártalapú támadás, megemészthetetlen kétharmad, Orbán megvédte Magyarországot , a szocialistákat „eszi a frász” – Deutsch: szocialista és szabaddemokrata politikai hazugságok – Protestáns Újságírók Szövetsége: megalapozatlan vádakkal hisztériát keltenek

És még:

Amerikai-magyar telekonferencia – 2011. január 20., csütörtök
Amerikai EBESZ-nyilatkozat a magyarországi médiaszabadságról – 2011. január 21., péntek


Interjú Orbán Viktorral az Európai Parlament honlapján: a kétharmados többség

(Részlet)

„– Mi a véleménye az európai parlamenti képviselők médiatörvényre adott ma délelőtti reakcióiról?

– Sokkal rosszabbra számítottam. Hálás vagyok, hogy a képviselők végül is egy moderáltabb formáját választották véleményük kifejezésének. Magyarországnak be kell látnia és együtt kell élnie azzal, hogy egy Európában teljesen ismeretlen és szokatlan helyzet uralkodik Magyarországon, ilyen korábban talán Franciaországban volt De Gaulle alatt, kétharmados többsége van egy politikai családnak. Miután ez egy jobboldali kétharmad, a baloldal folyamatos gyanakvással van irántunk, hogy nem élünk‑e ezzel vissza.

A mai ülés meggyőzött arról, hogy ez így lesz a következő félévben is. Ha azt fogom mondani, hogy 'Jó napot kívánok', akkor azt fogják mondani, ez egy nagyon veszélyes tónusban mondott 'Jó napot' volt. Együtt kell élnie tehát Magyarországnak azzal, hogy folyamatosan kritizálni fognak minket a kétharmadunk miatt és közben előre kell vinni az elnökségi programunkat, de én érzek magunkban elegendő erőt, hogy meg tudjunk felelni ennek a feladatnak.”

***

Semjén: magyarországi szociálliberális körök gerjesztik a médiatörvény körüli hisztériát

Semjén Zsolt szerint bizonyos magyarországi szociálliberális körök gerjesztik a médiatörvény körüli európai hisztériát. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a magyar uniós elnökségi programot minden frakció támogatta a szerdai strasbourgi kormányfői meghallgatáson.

De a hazai szociálliberális körök által gerjesztett támadások nyilvánvalóan ártanak Magyarországnak. Szerinte a bírálók általában támadják a jogszabályt, konkrétumok megnevezése nélkül. Ha egy-egy pontra némi bizonytalankodás után rámutatnak, akkor rövid időn belül kiderül, hogy az a passzus megtalálható az egyes uniós tagállamok médiatörvényeiben is.

Azzal a gyakran elhangzó kritikával kapcsolatban, hogy a médiahatóság élén álló Szalai Annamária politikailag elfogult, Semjén Zsolt azt mondta: érdemes megnézni a korábbi médiatestületek összetételét. Ennek alapján Szalai Annamária vagy akár a médiatanács többi tagja egy hajszállal sem kötődik jobban a politikai körökhöz, mint például Révész T. Mihály, vagy Hajdu István a szocialista, illetve Majtényi László a szabad demokrata körökhöz.

A szerdai strasbourgi meghallgatáson történtekkel kapcsolatban azt mondta: nagyon fontos, hogy szétválasszuk a médiatörvény körüli hisztériát és a magyar elnökséget.

***

Navracsics: pártpolitikai mezőbe került a jogszabály

Navracsics Tibor szerint a magyar médiatörvény belekerült abba a pártpolitikai mezőben zajló vitába, amely egész Európában a jobbközép és a baloldal között folyik, hiszen míg az EP-ben felszólalók közül a néppárti képviselők támogatásukról biztosították mind Magyarországot, mind pedig a magyar médiatörvényt, addig az európai baloldal képviselői, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek általában támadták. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a kabinet csütörtöki ülésén is téma volt a magyar EU-elnökségi program szerdai strasbourgi ismertetése, és a kormánytagok között egyetértés volt abban, hogy a magyar elnökségi program példátlan támogatásnak örvend, hiszen az Európai Parlamentben (EP) nem volt olyan frakció, amely ne biztosította volna támogatásáról.

Szerinte fontos és hasznos lehet a médiatörvényről folyó vita, de ez nem jelentheti az elnökségi célkitűzések megvalósításának veszélyeztetését.

***

Szijjártó: Lelepleződött a pártalapú támadás, megemészthetetlen kétharmad, Orbán megvédte Magyarországot , a szocialistákat „eszi a frász”

Orbán Viktor az Európai Parlamentben (EP) megvédte Magyarországot, kiállt a magyarok demokratikus elkötelezettsége mellett – mondta Szijjártó Péter csütörtökön sajtótájékoztatón. Szijjártó szerint az EP szerdai plenáris ülésén lelepleződött, hogy a médiatörvény ügyében pártalapú támadásról van szó. Úgy vélte: az európai „baloldalon, szélsőbaloldalon” nem tudják megemészteni, hogy a magyar választók kétharmados felhatalmazást adtak egy jobbközépen álló polgári, kereszténydemokrata politikai erőnek. Azt mondta, hogy a vitában baloldali és szélsőbaloldali képviselők kétségbe vonták a magyar kormány és a magyar emberek demokratikus elkötelezettségét. „Ha ilyet mondanak (...) azt a magyar miniszterelnök nem hagyhatja, meg kell védenie a hazáját és hazája polgárait. Orbán Viktor ennek megfelelően cselekedett.”

A szóvivő szerint „a szocialistákat azért eszi a frász”, mert Magyarországnak végre olyan vezetője van, aki ha bármilyen fórumon támadás éri, megvédi az országot és annak polgárait. A szocialistáknak nincs ilyen vezetőjük.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, néppárti képviselők világossá tették, hogy a Fidesz a szabadság és a demokrácia pártja. Felidézte, az Európai Néppárt frakciójában a német csoportot vezető Werner Langen azt állította: a médiatörvény ürügyén zajló európai kampányt a tavalyi magyarországi választás vesztesei indították el. A kormányfő szóvivője szerint beismeréssel ér fel, hogy az MSZP erre azóta sem reagált. Arra a felvetésre, hogy az Orbán Viktor strasbourgi szereplését bíráló magyar ellenzéki politikusok elsősorban a miniszterelnök válaszának hangnemét kifogásolták, Szijjártó Péter úgy felelt: ő olyan értékelésekkel találkozott, amelyek üdvözölték, hogy a kormányfő határozottan kiállt az ország mellett. Ráadásul a médiatörvénnyel kapcsolatos bírálatok „ténybeli tévedésektől hemzsegtek”.

Szijjártó Péter ugyanakkor „óriási sikerként” értékelte, hogy „szélsőbaltól szélsőjobbig” az Európai Parlament minden frakciója támogatásáról biztosította a magyar elnökségi programot, így mögötte európai egység alakult ki.

***

Deutsch: szocialista és szabaddemokrata politikai hazugságok

Deutsch Tamás csatlakozik a Facebook közösségi portálon indított Elég a hazugságokból néven indított csoporthoz, és erre bíztat minden magyar szabadságszerető embert; azt szeretné, ha ennek a kezdeményezésnek a kapcsán is megmutatnák az emberek, hogy Magyarországon sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság van.

A politikai hazugság megöli az emberek egyéni és közösségi szabadságát – jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Közölte: ő maga is szeretne a magyar polgárok szabadságát megerősíteni szándékozó, annak garanciát adó kezdeményezésekben részt venni, ezért csatlakozik a Facebookon indított Elég a hazugságokból néven indított csoporthoz.

Az oldalon az „ELÉG! Elég abból, hogy a szocialisták az ország ellen uszítják a külföldieket. Csatlakozz, ha úgy gondolod, hogy ELÉG a hazugságokból! EL A KEZEKKEL MAGYARORSZÁGTÓL!!!!!” szöveg található.

Deutsch Tamás minden magyar demokratát, minden szabadságszerető embert, férfit és nőt arra invitál, hogy csatlakozzon ehhez az oldalhoz: „Legyen ez az oldal a magyar szabadság oldala a Facebookon.” Azt szeretné, ha néhány hónap alatt legalább egymilliónyian csatlakoznának a csoporthoz és ez lenne a magyar nyelvű Facebook világában a legnagyobb közösség. Ezzel a kezdeményezéssel is mutassák meg, Magyarországon sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság van.

A képviselő a sajtótájékoztatón azt mondta: „tényleg elég volt már azokból a hazugságokból”, amelyeket nap, mint nap lehet Magyarországon is tapasztalni szocialista és volt szabaddemokrata politikusoktól. „Nagyon izgalmas, hogy most hirtelen Gyurcsány Ferenc mennyire demokratából lett varrva”, noha ő nem nagyon emlékszik a volt kormányfő mély demokratikus elkötelezettségére azokból az időkből, amikor még miniszterelnök volt, akkor ugyanis „közvetlen politikai utasításra, olyan politikai utasításra, amelyhez személyesen Gyurcsány Ferencnek is van köze” az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára emlékező békés emberekre „rendőri erőszakot vezényeltek”.

Deutsch egyébként Orbán Viktor strasbourgi fellépését határozottnak nevezte. Szerinte a kormányfő felszólalása alatt jó volt magyarnak lenni az Európai Parlament üléstermében. Szerinte a vita végén nem történt más, mint hogy a magyar kormányfő olyan módon, olyan tartalommal és érveléssel fogalmazott az EP-ben, amilyennel korábban a német kancellár, a francia elnök vagy a brit miniszterelnök megnyilvánult. Deutsch Tamás szerint az EU egyenjogú és egyenrangú tagállamok közössége, és Magyarország nem kicsi, hanem átlagos méretű tagállam, ezért a hasonló nagyságú uniós országok ott lévő képviselőinek felszabadító volt az az érzés, hogy „lehet őszintén, nyíltan, határozottan saját magad igazságába vetett hittel megszólalni az Európai Parlamentben és nem kel évtizedek óta megírt szerepkönyvek, forgatókönyvek jegyében az ilyen méretű tagállamok első számú vezetőinek fülüket, farkukat behúzva úgy tenniük, mintha nekik egyébként nem lennének nemzeti érdekeik”.

Egyúttal kijelentette, sértő azt állítani, hogy ami Magyarországon történik, az azt mutatja, hogy a magyar polgárok közössége megint olyan politikai rendszert működtet, amely miatt a diktatúra felé sodródik az ország.

***

Protestáns Újságírók Szövetsége: megalapozatlan vádakkal hisztériát keltenek

A Protestáns Újságírók Szövetsége alapvetően jónak és üdvözlendőnek nevezi a tavaly év végén elfogadott médiatörvényt; szerintük csak az alkalmazás gyakorlata minősítheti negatívan.

A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: megdöbbenéssel tapasztalják „a médiatörvény ürügyén széles körben kibontakozó propaganda- és médiakampányt”. Értetlenül állnak azon újságírószervezetek magatartása előtt, amelyek már azelőtt „megalapozatlan vádakkal igyekeztek hisztériát kelteni”, hogy megismerték volna a médiatörvény végleges szövegét.

A „nemegyszer téves információkon alapuló” támadássorozat valójában a médiában dolgozók presztízsét tépázta meg, illetve „etikai és szakmai szempontból” egyaránt megkérdőjelezte az érintett újságíró-szervezetek hitelességét.

A Protestáns Újságírók Szövetsége hangsúlyozza: elkötelezettek a nemzeti, valamint az európai alapértékek mellett, és természetesnek tartják, hogy – minden más politikai döntéshez és jogszabályhoz hasonlóan – a médiatörvény is vitatható, bírálható és szükség szerint módosítható.

A szervezet ezért arra kér minden újságírót és a szakmai szervezetet, hogy „tanúsítson felelős, mértéktartó, hazánk érdekeit és jó hírét védő magatartást” a nyomtatott sajtótermékekre és az internetes lapokra vonatkozóan csak 2011 júliusában hatályba lépő médiatörvény ügyében.

Hozzáteszik: a Magyarországot ért „igaztalan, sértő, olykor gyalázatos támadásokat higgadt hangnemben, ám határozottan utasítsuk vissza, mert ma újra időszerű az önfeláldozóan küzdő államférfi, Zrínyi Miklós intelme: Ne bántsd a magyart!”.

A Protestáns Újságírók Szövetségének honlapja szerint az egyesületi formában működő közhasznú szervezet a protestáns felekezetekhez kötődő médiamunkások szakmai és érdekvédelmi közössége.

***

És még:

1.

Amerikai-magyar telekonferencia – 2011. január 20., csütörtök

A magyar médiatörvény elemei megtalálhatók az európai országok hasonló jogszabályaiban, s a vele kapcsolatos vita politikai jellegű és nem a demokrácia alapelveiről szól - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Koltay András, a médiatanács tagja azon a csütörtöki telekonferencián amelyet a washingtoni Johns Hopkins Egyetem szervezésében tartottak.

Kovács Zoltán kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a médiatörvény szabályozásai elasztikusak volnának, de nem zárta ki, hogy a gyakorlat fényében annak egyes részeit a jövőben módosítják majd. Elmondta, hogy egyes olyan, elvileg a jogszabály hatáskörébe tartozó kérdéseket, mint amilyen a gyűlöletbeszéd, más magyar törvények szabályoznak.

Az államtitkár szűk körű, elsősorban tudományos szakértőkből álló közönségnek az angolul folytatott eszmecserén elmondta, hogy a médiaszabályozást nem alkalmazó angolszász joggal szemben a kontinentális jog hagyományosan rendelkezik a területről, és ebben Magyarország egyebek között a német és a francia példát, az európai modellt követi.

Koltay András az amerikai esetjogból hozott fel példákat azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban is léteznek a médiára, sőt a tartalomra vonatkozó szabályozások. Elmondta, hogy a magyar médiatörvénybe több európai direktívát is szó szerint átemeltek.

A két magyar tisztségviselő a bíráló megjegyzésekre válaszolva egyebek mellett azt mondta, hogy az elektronikus médiára vonatkozó követelmény, a kiegyensúlyozott tájékoztatás megsértéséért nem szabható ki bírság. A törvény nem jelent cenzúrát és a vélemények elnyomását.

Kovács Zoltán szerint a szerdai strasbourgi európai parlamenti médiatörvény-vita is azt bizonyította, hogy a polémia nem a demokratikus alapelvekről, hanem politikai síkon zajlik.

„Nem!” - válaszolta az államtitkár arra a kérdésre, hogy a törvény segítségével a magyar kormány elhallgattathatja-e az ellenzéket. Az államtitkár többször is hangoztatta, hogy a súlyos gondokkal küzdő Magyarországot az idő sürgeti a problémák megoldásában, s hogy az „atipikus problémák atipikus megoldásokat” követelnek meg.

2.

Amerikai EBESZ-nyilatkozat a magyarországi médiaszabadságról – 2011. január 21., péntek

Ian Kelly, az Egyesült Államok nagykövete az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél csütörtökön a magyarországi sajtószabadságról szóló nyilatkozatot terjesztett a szervezet Állandó Tanács elé, s a dokumentumot az Egyesült Államok külügyminisztériuma tette közzé honlapján.

A nagykövet azzal kezdi: „Az Egyesült Államok rögzíteni kívánja a magyarországi új médiatörvény miatti aggodalmát”.

A nyilatkozat így szól: „Szoros szövetségesként és barátként felszólítjuk Magyarországot, hogy tartsa fenn a médiaszabadságot otthon és a régió egészében, tekintettel EBESZ-tagságára és az Európai Unióban betöltött soros elnöki tisztségére. Az új médiatörvény elfogadása jelentős nemzetközi aggodalmat váltott ki a véleménynyilvánítási szabadság magyarországi jövőjét illetően. Emlékeztetünk Dunja Mijatovic EBESZ-médiamegbízott e héten tett magyarországi látogatására, valamint arra, amit  a sajtó pluralizmusára, valamint a média pénzügyi, politikai és szerkesztési függetlenségével kapcsolatos kockázatokra vonatkozóan fejtett ki korábban az új törvényről.

Az Egyesült Államok nagy jelentőséget tulajdonít a véleménynyilvánítási szabadságnak, mint olyan jognak, amely központi szerepet tölt be egy demokráciában.

Ezért felhívjuk a magyar tisztségviselőket, hogy legyenek tekintettel a törvény által kiváltott aggodalmakra, beleértve a Dunja Mijatovic által kinyilvánítottakat, és biztosítsák, hogy teljes körűen tiszteletben tartsák a véleménynyilvánítási szabadságot, s ezen belül a sajtószabadságot Magyarországon, amelyet hosszú ideje a totalitarizmus elleni harc egyik vezetőjének tekintenek.”

Megfigyelők szerint Kelly nyilatkozata az Egyesült Államok hivatalos állásfoglalásának tekinthető a magyar médiatörvényről, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nem szívesen foglal állást az EU-tagállamokat érintő kérdésekben (ezért is az EBESZ-nagykövet állásfoglalását teszi közzé a kormányzati honlap).


Forrás: MTI, Galamus, EP


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!