rss      tw      fb
Keres

Deutsche Welle: Orbán makacs marad

Galamus, 2011. január 20., csütörtök 15:45

Orbán magyar kormányfő az Európai Parlamentben új soros uniós tanácselnökként minden lehetségesről beszélt, csak a vitatott magyar médiatörvényről nem. Elszalasztott egy esélyt  – írja a Deutsche Welle rádió honlapjának szerdai kommentárjában Bernd Rieger.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európai Unió Bizottsága, és még konzervatív kormányfők, vagyis Orbán Viktor kollégái is bírálják a média kantárszárra fogásáról szolgáló törvényt. Nyilvánvaló, hogy a magyar miniszterelnök a törvénnyel messze túllőtt a célon. A vita az Európai Parlamentben csakis a médiatörvény körül forgott. A hathónapos soros elnökségre vonatkozó, valószínűleg jó magyar szándékok teljesen háttérbe szorultak. Orbánnak, akit részben élesen támadtak, ki kellett volna használnia az alkalmat, és be kellett volna jelenteni a törvény módosítását. Ezzel a bírálók vitorlájából kifogta volna a szelet és belátó európainak mutatkozott volna.

Ehelyett kitartott amellett, hogy a médiatörvény csakis nemzeti ügy, és őt csupán félreértették. Így nem tud kibontakozni az „Erős Európa”, amelyet Orbán elnöksége jelszavának kiáltott ki. A magyar kormányfő állást foglalt a „bővítési fáradtság legyőzése” mellett és fellépett azért, hogy Horvátország felvételi dátumát nevezzék meg. Ez csakis helyeselhető, de Orbánnak fontolóra kellene vennie, hogy Horvátországot nem vennék fel, ha a magyarországihoz hasonló olyan médiatörvénye lenne, amely ennyire nyilvánvalóan sérti a sajtószabadság alapvető jogát.

Ez az Európai Unió egyik konstrukciós hibája: nagy befolyással van ugyan a tagjelöltekre, de csak keveset tehet, ha egy tagállam elhagyja a politikai erény ösvényét. A magyar kormányfő bejelentette, hogy a médiatörvény számára nem presztízskérdés. Ha ez így van, jól tenné, ha a terhes törvényt mielőbb kompatibilissá tenné az európai normákkal. Természetesen más európai kormányok is megpróbálnak befolyást gyakorolni médiájukra, de egyik sem engedett eddig még meg       magának egy ilyen törvényt, amely lehetővé teszi a számára a média de facto ellenőrzését.

Orbán Viktor akadálytalanul és gátlástalanul tehet, amit akar, mert a magyar választók kényelmes kétharmados többséggel ruházták fel. A médiatörvény csak egy része abbéli igyekezetének, hogy az államot, a közigazgatást és az igazságügyet konzervatív pártja, a Fidesz hű követőivel töltse fel. A gazdaságpolitikát a Nemzetközi Valutaalap kidobása után „hazafiasabban” alakítják, a középületekben nemzeti propaganda jelent meg, korlátozták az Alkotmánybíróság jogkörét. Ez sok európai képviselőnél, és nem csak a baloldali ellenzéknél megkongatja a vészharangokat.

Orbán Viktor még fordíthat, ha meg akarja szabadítani soros elnökségét attól a benyomástól, hogy az erős embert akarja játszani és veszélyeztetni akarja a magyar demokráciát. A „Führerállamtól” vagy a totalitárius viszonyoktól, amelyekről némelyik lap ír, Magyarország még messze van. Hogy ez így is maradjon, arról gondoskodhat a többi konzervatív állam- és kormányfő. Helyes lenne, ha nyilvánosan és magánbeszélgetéseken nyomást gyakorolnának Orbánra, hogy hagyja meg a plurális magyar demokráciát az ahhoz tartozó szabad médiával együtt.