rss      tw      fb
Keres

Die Presse: Orbán: „Én vagyok a legveszélyesebb példa Európa baloldala számára”

Galamus, 2011. január 19., szerda 21:47

Orbán Viktor magyar kormányfő előre akarja vinni Európa gazdasági reformjait – kezdi szerdai kommentárját az osztrák lap. Az EU tanácsának soros elnökeként való első fellépése során azonban a „magyar nép elleni támadás” körüli polémiába gabalyodik.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az EU soros tanácselnökeként élesen támadta az európai baloldali pártokat, és a médiatörvénye miatti bírálatokat „a magyar nép elleni támadásnak” minősítette.

„Én vagyok a legveszélyesebb példa Európa baloldala számára. Talán meg kellett volna akadályoznom elsöprő győzelmünket, de nem tudtam visszatartani az embereket attól, hogy minket válasszanak” – mondta Orbán az Európai Parlamenttel folytatott mintegy kétórás tárgyalása utáni sajtóértekezletén. A találkozó inkább mérsékelten kezdődött, később azonban tüzet fogott olyan fogalmakon, mint a „totalitarizmus”, illetve a venezuelai és fehéroroszországi helyetekkel való összehasonlításokon.

„Orbán bemutatta a képviselőknek elnöksége programját, amelynek keretében előre akarja vinni a gazdaságpolitika reformját, erősíteni akarja a belső piacot, és rendezni akarja Horvátország csatlakozását az unióhoz, valamint Bulgária és Románia csatlakozását a határellenőrzésektől mentes schengeni térséghez. A szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok a vitatott médiatörvényt vették célba” – írta a lap, és ismertette a törvénnyel szembeni aggályokat, továbbá azt, hogy az sok újságírónak, és immár az Európai Unió Bizottságának is gondot okoz. Szó szerint idézte a baloldali pártokból elhangzott felszólalásokat. Martin Schultz szociáldemokrata frakcióvezető hozzászólásából kiemelte: „Ön úgy beszél, mint Marx Károly a száműzetésben. Még egyetlen demokrácia sem halt bele a túl sok szabadságba. Mindez jól hangzik, de mi van mögötte? Azon leszünk kénytelenek mérni Önt, amit tesz.”

Sajtóértekezletén Orbán kijelentette: „nem legitim, ha más államok választott képviselői megkérdőjelezik országom demokratikus jellegét. A magatartásom mércéje Nicholas Sarkozy, Franciaország elnöke. A kritika rendben van, a francia nemzetet megsérteni nincs rendben. Nem fogadunk el demokratikus kioktatásokat csak azért, mert sokáig totalitárius rezsimben éltünk”.