rss      tw      fb
Keres

Kurier: Orbán egy európai Chávez?

Galamus, 2011. január 19., szerda 19:52

A Kurier című osztrák napilap online változata a strasbourgi plenáris ülésről készült szerdai beszámolóját így kezdi: A magyar miniszterelnököt a vitatott médiatörvény miatt a képviselők részben élesen bírálták. Az Európai Parlament 55 zöld képviselője jelképesen leragasztotta a száját, és közülük sokan a magyar lapok címlapjait tartották a magasba „cenzúrázva” felirattal.

A tiltakozás az Európa Parlamentben szerdán Orbán Viktor új soros EU-tanácselnök fellépésének szólt. A magyar miniszterelnök hűvösen [cool] nyugtázta a dolgot: „Egészen otthon érzem magamat. Az Önök magatartása semmiben sem marad el a magyar parlamentétől” – mondta.

A jobboldali konzervatív kormányfőnek a hathónapos elnökséget bemutató programbeszéd utáni vitában azonban elment a jókedve. A szociáldemokraták, liberálisok és zöldek nem időztek sokáig az eladósodás és a válság elleni harcnál, a jobb gazdálkodásnál és a közös roma-stratégiánál.

Egyből a lényegre tértek, és Orbán szemére vetették, hogy kihasználja a magyar parlamentben szerzett kétharmados többségét. „Ön úton van afelé, hogy egy európai Chávez legyen, egy nemzeti populista, aki nem érti a demokrácia lényegét” – mondta Daniel Cohn-Bendit, a zöldek frakcióvezetője a venezuelai államfőre utalva. Emlékeztette Orbánt arra a konstruktív szerepre, amelyet 1989-ben töltött be, amikor a kommunizmus ellen és a szabadságért harcolt. „Ezeket a tulajdonságokat kell most is bevetnie a vitatott médiatörvény kérdésében” – követelte Cohn-Bendit, az európai képviselők között a legjobb és legmeggyőzőbb szónok.

Martin Schulz, a szociáldemokraták frakcióvezetője „súlyos helyzetről” beszélt, „amikor egy politikailag egyoldalú médiatanács ellenőrzi, mi a kiegyensúlyozott tájékoztatás. A demokráciában a média ellenőrzi a hatalmat, és nem megfordítva” – mondta.

Agresszió volt a levegőben, amikor Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető a porcelánboltba tévedt elefántról beszélt, Orbán nevét nem említve. Ő azonban értette a célzást, és a magyar nép megsértéseként utasította vissza. Schulz kontrázott: „Ha tárgyilagos kritikáról van szó – és ez a demokrácia –, akkor az nem sértés”.

A magyar miniszterelnök kis időre elvesztette az önuralmát. Követelte, hogy a belpolitika (médiatörvény) és az uniós soros elnökség között tegyenek különbséget. Ezt a képviselők megtagadták azzal, hogy az Európai Unió jogközösség is, és nem lehet különbséget tenni a belpolitika és az Európa-politika között. Az alapjogok érvényesek – mondták egyhangúlag.

Egy pontban egység volt: a magyar uniós elnökség jelszavával – Erős Európa –, mindenki egyetértett. „Igen, erős Európát akarunk” – mondta nyugtatólag Verhofstadt.