rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Ellentétesen értékelik Orbán Viktor EP-szereplését a pártok - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2011. január 19., szerda 19:22

A Fidesz szerint a miniszterelnök szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén bizonyította, hogy Magyarország felkészült az uniós elnökségre. Az MSZP ezzel szemben úgy véli: Orbán Viktor tragikusan szerepelt Strasbourgban, és a kormányfő stílusa Magyarország nemzetközi elszigetelődéséhez vezethet. A Jobbik álszentnek tartja a médiatörvényt ért szocialista és liberális bírálatokat, míg az LMP egyetért az elnökségi prioritásokkal, ám sajnálja, hogy a médiatörvény megterheli a soros elnökséget.

Orbán Viktor az EP ülésén ismertette a magyar uniós elnökség programját, amelyet kedvezően fogadtak a frakciók. Többen azonban élesen kritizálták a magyar kormányt a médiatörvény miatt.

A kormányfő visszautasította a Magyarország demokratikus elkötelezettségét kétségbe vonó állításokat, ám megerősítette, hogy meg fogják változtatni a jogszabályt, ha az Európai Bizottság elemzése hiányosságokat tár fel. Egyúttal arra kérte az európai parlamenti képviselőket, hogy ne keverjék össze a magyar belpolitika vitás kérdéseit a soros elnökség ellátásával kapcsolatos közös feladatokkal.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint Strasbourgban kiderült, hogy Magyarország felkészült az EU-elnökségre, és pontosan tudja a feladatát. Balla Mihály az MTI-nek azt mondta, a legfontosabb, hogy a magyar elnökségi programot egyhangúlag támogatta az Európai Parlament összes frakciója.

A kormánypárti képviselő ugyanakkor rámutatott, voltak olyan kérdések, amelyekben Orbán Viktornak meg kellett védenie a magyar érdekeket.

A médiatörvényt ért kritikákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy azok elsősorban a liberális és a szocialista frakció részéről hangzottak el. Véleménye szerint azonban szerdai meghallgatáson kiderült, hogy az európai közösségen belül sokkal fontosabb kérdések vannak, mint a médiatörvény.

Az MSZP elnöke tragikusnak nevezte Orbán Viktor strasbourgi szereplését. A szocialista pártelnök az MTI-nek azt mondta, az európai parlamenti képviselők is ízelítőt kaphattak "a miniszterelnök védjegyévé vált arrogáns, kioktató és cinikus stílusból", amely azonban idegen az unió politikai kultúrájától és a nemzetközi kapcsolatokban megszokottól.

Mesterházy Attila hozzátette: Magyarországnak szövetségesekre, partnerekre van szüksége, a kormányfő magatartásával azonban csak ellenségeket lehet szerezni, s ha Orbán Viktor nem változtat stílusán, az az ország nemzetközi elszigetelődéséhez vezethet.

Az MSZP elnöke ugyanakkor kijelentette, pártja változatlanul a soros elnökség sikerében érdekelt, és támogatja azt az elnökségi programot, amelyet az előző és a jelenlegi kormány, illetve az elnökségi trió megalkotott.

A Jobbik nem támogatja a médiatörvényt, de annak támadását az Európai Parlament liberális és szocialista frakciója részéről álszentnek tartja - mondta Szegedi Csanád, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője. Az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a kritikusok sok esetben félremagyarázták a médiatörvény rendelkezéseit, az EP liberális és szocialista frakciói pedig "álszent kettős mércét" alkalmaznak az emberi jogok tekintetében.

Szegedi Csanád ugyanakkor úgy vélte: ügyetlen kommunikációs lépés volt a magyar soros elnökség idejére időzíteni a médiatörvény életbe lépését.

Az LMP egyetért az Orbán Viktor által említett elnökségi prioritásokkal, de Schiffer András hiányolta, hogy a kormányfő a felszólalásban nem beszélt a térség negatív adó- és bérversenyéről, illetve a klímapolitikáról. Mint mondta, "egy dolog itthon keménykedni a multikkal szemben", azonban célravezetőbb lenne, ha Magyarország soros elnökként megpróbálna kezdeményezője lenni a nemzetközi pénzügyi rendszerek újraszabályozásának és egy klímapolitikai fordulatnak.

A frakcióvezető az MTI-nek a médiatörvényt ért kritikákról azt mondta, nehéz hitelesen fellépni az uniónak a kínai, közel-keleti, vagy fehérorosz jogtiprások ellen, ha a soros elnök Magyarországon a totális többségi uralmat kívánják megvalósítani. Schiffer András sajnálatosnak nevezte, hogy a jogszabály és a jogbiztonság elleni tavalyi támadások megterhelik az uniós elnökséget, de véleménye szerint ezért minden felelősség a kormánytöbbséget terheli.

A szerdai EP-ülésen az elnökség szakmai vonatkozására koncentráló képviselői felszólalások egyetértettek a gazdasági témák középpontba helyezésével, továbbá többségében támogatták a magyar prioritások választását, köztük kiemelten is az európai romastratégiát és a bővítési terveket. Több felszólalás emelte ki annak fontosságát, hogy a közép-európai országok kezdeményezései kapjanak méltó helyet az uniós politikában.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: az összes tagállamnak és az uniós intézményeknek is támogatniuk kell a magyar elnökséget a célkitűzések elérésében, a gazdasági növekedés biztosításában és a munkahelyteremtésben. Jelezte, hogy gyümölcsöző, partneri együttműködésre készül az elnökséggel, elsősorban a gazdasági koordináció és az energiapolitika terén.

Jerzy Buzek EP-elnök kijelentette, hogy a magyar kormány megbízható és tisztességes partnerre talál majd a parlamentben. Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője a vitában felvetette egy európai kötvénypiac kiépítésének gondolatát. Orbán erre úgy reagált, hogy ezt a magyar elnökség is "szükségszerűnek és hosszú távon elkerülhetetlennek" látja. Hozzátette: meg kell viszont győzni a tagországok kormányait, hogy ezt ne használják fel a szerkezeti reformok "megspórolására".

"Semmilyen belpolitikai vagy magyar ügyet érintő támadás nem fog eltéríteni attól, hogy az európai uniós programunkat és prioritásainkat végigvigyük... Az a célom, hogy az egyik legnehezebbnek ígérkező európai uniós félévből az Európai Unió egyik legsikeresebb féléve legyen" - jelentette ki Orbán Viktor.