rss      tw      fb
Keres

2002. január 14. – Orbán Londonban és más hírek a Népszabadságból

8 éve, ezen a napon…


…Orbán Viktor Londonba utazott, ahol a Gyertyák csonkig égnek című Márai Sándor-kötet angol nyelvű kiadásának alkalmából rendezett ünnepség díszvendége volt, majd Blairrel találkozott.

1.

Európai tárgyalássorozatot tervez a kormányfő

„Orbán Viktor ma Londonban találkozik Tony Blair brit miniszterelnökkel. Noha a magyar kormányfő nemrégiben arról nyilatkozott, hogy a választások előtt találkozni kíván az EU-tagországok miniszterelnökeivel, úgy tudjuk, erre nem nyílik minden esetben lehetőség.”

„Orbán Viktor a legutóbbi, szokásos szerdai rádióinterjújában jelezte, hogy az EU minden tagállamának miniszterelnökével szeretne tárgyalni a következő néhány hétben. Ezt azzal indokolta, hogy az uniós csatlakozással járó pénzügyi támogatások mértékéről, illetve a magyar álláspont helyességéről próbálja meggyőzni partnereit. Mint lapunk megtudta, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Orbán a választások előtt minden európai uniós tagállamot felkeres. A cél inkább az, hogy minden kormányfővel tudjon tárgyalni, egyesekkel külföldön, másokkal Budapesten, de az is előfordulhat, hogy csupán telefonon. Az utazási naptár még nem végleges. Már biztosnak tűnik José María Aznarnak, az EU soros elnöki tisztét betöltő Spanyolország miniszterelnökének március eleji budapesti útja. Berlusconi olasz kormányfő budapesti látogatásának időpontja két lehetséges dátumra szűkült, ezek közül kell az olasz félnek választania. Ugyanakkor nem valószínű, hogy sor kerül újabb személyes találkozóra Lionel Jospin francia miniszterelnökkel és Gerhard Schröder német kancellárral: a magyar miniszterelnök ugyanis a közelmúltban járt Párizsban és Berlinben is.”

„E programok, annak ellenére, hogy hivatalosan nem minősülnek kampánynak, nyilvánvalóan kampánycélokat is szolgálnak, s a választási hadjáratban hatással lehetnek a Fidesz megítélésére.”



Viktor Orbán, Prime Minister
of Hungary (1998-2002) -
Forrás:
picasaweb.google.com/boris.mattos

2.

Nyolcan kilépnek a Fideszből Hajdú-Biharban

„A hajdúnánási Fidesz elnöke, Mester Imre helyi önkormányzati képviselő, a Fidesz Hajdú-Bihar megyei választmányának tagja a hét végén lemondott a pártban viselt tisztségeiről, és bejelentette: kilép a Fideszből. A politikuson kívül a tízfős hajdúnánási Fidesz-csoport másik hét tagja adja postára a pártból való kilépési nyilatkozatát.

Az ügy előzménye, hogy Mester Imre a napokban becsületsértés, rágalmazás és hitelrontás miatt feljelentette unokaöcscsét, Lévai Tibort, Hajdú-Bihar megye 9. számú választókerületének fideszes parlamenti képviselőjét, Hajdúböszörmény alpolgármesterét. A történtekhez hozzátartozik az is, hogy a közelmúltban Lévai egyike volt azoknak, akik javaslatot tettek Mester Imrének a Fideszből való kizárására, mondván, közszereplése a pártra nézve ártalmas és káros.

Mester Imre lapunknak elmondta: a megyei Fidesz vezetése nem nézi jó szemmel, hogy ő támogatja a csaknem 19 ezer lakost számláló Hajdúnánás független polgármesterét, aki szocialista szimpatizáns. Hozzátette: őt nem az érdekli, hogy a polgármester hová húz, hanem az, hogy hogyan dolgozik.

Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz Hajdú-Bihar megyei választmányának elnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a hajdúnánási Fidesz-elnök és a megyei vezetés politikai helyzetértékelése különbözik egymástól, emiatt Mester Imre jobbnak látta, ha kilép a pártból. Kósa Lajos a párt egyéni parlamenti képviselőjelöltjeiről szólva elmondta: nem indítják újra Lévai Tibort a hajdúböszörményi választókerületben, így ott az MDF állíthat jelöltet.”


3.

A KDNP nem jelenti fel Varga Mihályt

„A párt elnöksége szombaton úgy döntött, hogy egyelőre nem jelenti fel a pénzügyminisztert. Bartók Tivadar, a KDNP elnöke lapunk érdeklődésére ezt azzal indokolta, nem akarnak a kampány durvaságához hozzájárulni azzal, hogy büntetőfeljelentést tesznek Varga Mihály ellen, aki egyúttal a Fidesz alelnöke is.

Bartók elmondása szerint a pénzügyi tárca a KDNP ellen indított perekre hivatkozva július 1-jétől nem utalja át a párt számára a negyedévenként járó 11,5 millió forintos költségvetési támogatást. ’A bíróság december 7-én jogerős ítéletben mondta ki, hogy nem indokolt a KDNP-támogatás letétbe helyezése, ennek ellenére azóta sem kaptuk meg a most már több mint 35 millió forintot’, mondta a politikus, aki nem tartotta kizártnak, hogy egyesek így akarják ellehetetleníteni a pártot a választások előtt. Bartók elismerte, hogy a korábban kizárt kereszténydemokraták több pert is indítottak a KDNP ellen, de mint mondta, ’a párt ezeket sorra megnyeri’.”


4.

Formálódik a főtisztviselői kar

„A főtisztviselői és főtiszti karra kiírt pályázat eredménye alapján megkezdődött a ’győztesek’ értesítése, a miniszterelnök felkérésére ugyanakkor újabb, rendkívüli pályázati fordulót hirdetett meg a kancelláriaminiszter a pályakezdők számára. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) illetékeseitől annyit sikerült megtudnunk, hogy az előző két pályázatra mintegy 1600 köztisztviselő jelentkezett, az elitcsapatba kiválasztottak részére folyamatosan postázzák a kedvező hírt tartalmazó leveleket. A kiemelt főtisztviselői karba 300, a központi főtiszti csapatba 150 szakembert vesznek fel.”

„A Magyar Közlöny idei első számában megjelent újabb pályázati kiírás szerint pályakezdők és néhány éves szakmai gyakorlattal rendelkezők jelentkezését is várják. Mindebből arra lehet következtetni, hogy kevés fiatal köztisztviselő vállalkozott a megmérettetésre annak ellenére, hogy az elitcsapatba kerülők a miniszterelnöki fizetésnél 150 ezer forinttal is többet kereshetnek havonta, és esetleges kormányváltás esetén sem kell megválniuk tisztüktől, öt évig rendelkezési állományban maradhatnak.”

„A pályázatokat február 10-ig várják, s a hónap végén bírálják el.”


5.

Pénzmosás: jelentésköteles könyvelők

„Egy nemrégiben megjelent kormányrendelet több százezer vállalkozást vonna be a pénzmosás elleni küzdelembe. A gyanús forrásból származó pénzekkel végrehajtott ügyleteket a könyvelőknek vagy a műkereskedőknek jelenteniük kéne a rendőrségen.

A bankokon kívül egyebek mellett a könyvelőknek, az ingatlanközvetítőknek, a játékkaszinókat működtetőknek, valamint a kultúrcikk- és műtárgykereskedőknek is jelezniük kell az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK), ha gyanújuk szerint ügyfelük bűncselekményből származó pénzzel üzletel - derül ki a pénzmosás elleni törvény végrehajtásához készült kormányrendeletből. A bejelentést annak kell megtennie, akit a fent említett vállalkozások rendőrségi kapcsolattartóként kijelölnek és regisztráltatnak az ORFK-nál. A kijelölt személyt, ha nem jelenti a rendőrségnek azt a gyanús ügyletet, amelyről később kiderül, hogy feketepénz tisztára mosására szolgált, felelősségre vonhatják. Ha gondatlanságból nem teljesíti kötelességét, két év szabadságvesztés róható ki rá, szándékosság esetén három év.”

„A lapunk által megkérdezett könyvelők jelezték, ők csak az adott vállalkozás számláival találkoznak, hogy milyen ügyletek állnak mögöttük, arra semmilyen rálátásuk nincs. Ráadásul tartanak attól, hogy elvesztik tisztességes ügyfeleik bizalmát is, ha nem érzik biztonságban üzleti titkaikat. A törvény hatálya alá tartozó vállalkozások idegenkednek attól is, hogy egyes dolgozóik az ORFK nyilvántartásába kerüljenek. Elképzelhető, hogy a csak néhány főt foglalkoztató cégek nem jelölnek ki rendőrségi kapcsolattartót: e mulasztást a törvény nem szankcionálja.”


6.

Szociális bérlakásban a volt államtitkár

„Pályáztatás nélkül jutott Kecskemét belvárosában egy 114 négyzetméteres szociális bélrlakáshoz Horváth Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kecskeméti szocialisták a lakáskiutalásnál több szabályt is megsértettek.”

„Miként arról lapunkban már beszámoltunk, az ügy előzményeihez tartozik, hogy Horváth Zsolt Kecskemét belvárosában, a Luther-palotában élt 47 négyzetméteres, szüleitől örökölt bérlakásában, amikor az épületben megürült egy ugyancsak kétszobás, de 114 négyzetméteres lakás. A város országgyűlési képviselője 2000 februárjában levelet írt dr. Szécsi Gábor polgármesternek, és arra hivatkozva, hogy fontos tisztséget tölt be - ebben az időben politikai államtitkár volt az Egészségügyi Minisztériumban -, igényt tartott a nagyobbik lakásra úgy, hogy sajátjáról lemondott. Az önkormányzati lakást pályáztatás nélkül utalták ki az államtitkárnak. A döntés indokolásában külön is szerepel Horváth Zsolt magas pozíciója. A lakást négymillió forintért összkomfortosították: ebből az összegből 1,7 milliót Horváth Zsolt fizetett. A munkálatok végén, 2000 júliusában a képviselő birtokba vette az új otthont, amelynek havi bérleti díja akkor 12 ezer 500 forint volt.

Az ügyről ma sajtótájékoztatót tartanak a kecskeméti szocialisták. Úgy vélik ugyanis, hogy a lakáskiutalás során számos hatályban lévő önkormányzati rendeletet megszegtek. Hangsúlyozzák ugyanakkor, egy államtitkár több százezer forintos jövedelme aligha indokolja, hogy számára szociális bérlakást utaljanak ki.

Horváth Zsolt - aki jelenleg a Fidesz városi elnöke - elzárkózott a nyilvánosságtól, eddig nem reagált az üggyel kapcsolatban föltett kérdésekre. A helyi politikai életet ismerők szerint elképzelhető, hogy a történtek után pártja nem jelöli őt az országgyűlési választásokon. Vannak, akik úgy vélik, a lakáscsere kiszivárogtatásának éppen az volt a célja, hogy szabaddá tegyék a helyet egy másik jelöltnek.”


7.

Városszépítők Esztergomban

„Civil szervezetet alapított Esztergom polgármestere, Meggyes Tamás ötszázezer forintos adományával. Az Esztergomi Városszépítő Alapítvány célja az egy évszázaddal korábban kezdődött városszépítő hagyományok újjáélesztése, a forráshiánnyal küszködő városi önkormányzat ez irányú tevékenységének hathatós támogatása, a városképet javító fejlesztések, utcakép-rehabilitáló beruházások támogatása az adakozásból összegyűlő forintokból. Az alapítvány kuratóriumának elnöki tisztét Ráday Mihály, a közismert városvédő vállalta.”

összeállította: Mihancsik Zsófia


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!