rss      tw      fb
Keres

Der Standard: Orbán a kritikára retorikus ökölrázással válaszol

Galamus, 2011. január 19., szerda 17:40

A médiapolitikája miatt nemzetközileg bírált Orbán Viktor magyar miniszterelnök harciasnak mutatkozott Strasbourgban az Európai Parlamentben – írja a Der Standard című liberális osztrák napilap online kiadása szerdán (és mellékeli a tiltakozó képviselők fényképét). Orbán felszólította a képviselőket, hogy a magyarországi belpolitikai állapotokat illető bírálatukat ne keverjék össze a soros elnökséggel, amelyet ebben a félévben Magyarország tölt be. „Amennyiben Önök összekeverik ezeket a témákat, kész vagyok a harcra” – mondta. „Akkor nem Magyarország, hanem az EU fogja ezt megsínyleni.” „Magyarországon is van józan eszünk”. Orbán biztosította hallgatóságát arról, hogy szükség esetén a magyar kormány módosítani fogja a médiatörvényt. „Ha bizonyíthatóan hiányosságok vannak, készek vagyunk helyrehozni őket. Ezek számunkra nem presztízskérdések. Nem vagyunk hiúak.”  „Magyarország a sajtószabadságért száll síkra, és ezt a múltban mindig bizonyította”.

José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke az Európai Parlament előtt újra hangsúlyozta, hogy „az Európai Unióban a sajtószabadság szent elv”. A bizottság még a héten a médiatörvénnyel kapcsolatban levelet ír Budapestre, és tisztázást kér „bizonyos problematikus területeket illetően, amelyek aggályokat váltottak ki”. Ezt követően a bizottság megvizsgálja majd a magyar választ. Barroso felszólította Orbánt, hogy a vita jogi vonatkozásai mellett lássa meg a politikaiakat is. Azt mondta, reméli, hogy Orbán ezt tekintetbe veszi.

Orbán előzőleg a kommunizmus elleni 1956-os magyar felkelésre emlékeztetett: „Mi ütöttük ki az első téglát a kommunizmus falából, amely aztán leomlott.” „Magyarország ebben a szellemben akarja vezetni Európát”. „Az egyesült Európában vagyunk és voltunk mindig érdekeltek”. Orbán szerint az EU az utóbbi 20 évben a legnehezebb év előtt áll, most nem más kontinensek vagy idegen ideológiák fenyegeti Európát, hanem az eladósodottság ez pedig csak munka teremtésével oldható meg.

Martin Schulz, a szociáldemokrata frakció vezetője a médiatörvényről szólva „súlyos helyzetről” beszélt: „Egy egyoldalúan összeállított médiatanács ellenőrzi, hogy mi a kiegyensúlyozott tájékoztatás.” „A demokráciákban a sajtó ellenőrzi a hatalmat és nem fordítva, ezért aggódik ennyire Európa”. Az Orbán konzervatív Fidesz pártja által a tavaszi választásokon szerzett kétharmados parlamenti többséggel kapcsolatban Schulz óva intette Orbánt, nehogy ez vereséggé váljon számára, s felhívta a figyelmét, hogy a nagy többség nagy kötelezettségeket is jelent.

Schulz bírálta az EU Bizottságának magatartását is: „Ha Ausztriában egy tartomány kitiltja a kamionokat, az EU mély válságba esik, de ha a demokrácia alapja kerül veszélybe, vizsgálódnak.” Orbánt a frakcióvezető felszólította, hogy vonja vissza a médiatörvényt, különben az ügy az EU-elnökség ellen fog hatni. Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője is felszólította Orbánt, hogy vonja vissza a médiatörvényt. Orbánról neve említése nélkül azt mondta: „elefánt a porcelánboltban”.

Daniel Cohn-Bendit, a zöld frakcióvezető hangsúlyozta: Orbán úton van ahhoz, hogy európai Hugo Chávez (venezuelai elnök) legyen belőle, egy nemzeti populista, aki nem érti a demokrácia lényegét és szerkezetét. A médiatörvényről Cohn-Bendit kijelentette: „Kiegyensúlyozott tudósítás nem létezik”, és feltette Orbánnak a kérdést, hogy vajon Richard Nixon volt amerikai elnök a Watergate-ügyről vagy George W. Bush az iraki Abu Ghraib amerikai fogolytábor körüli botrányról szóló beszámolót vajon kiegyensúlyozottnak tekintette-e.

Az Európai Parlament zöld képviselői a magyar médiatörvény elleni tiltakozó akcióval fogadták szerdán Orbán Viktort Strasbourgban. Sokan a magyar újságok és folyóiratok címlapját ábrázoló lapokat emeltek a magasba, amelyeken ennyi állt: „Cenzúrázva”, és sokan jelképesen leragasztották a szájukat.

A magyar médiahatóság drákói bírságokkal sújthatja a médiumot, amelynek tájékoztatását „politikailag kiegyensúlyozatlannak” minősíti. A bírságokkal kapcsolatos szabályok csak a második félévben lépnek életbe, és a sajtóorgánumok bíróságon támadhatják meg a döntéseket. A Média- és Kommunikációs Hatóság (NMHH) keretében működő, a média ellenőrzéséért felelős  Médiatanács 9 évre kinevezett öt tagja mind a kormányzó Fidesz párthoz áll közel.