rss      tw      fb
Keres

A közép- és kelet-európai bankszektor tartogat még lehetőségeket

MTI 2011. január 19., szerda 17:19

A válság utáni környezetben a likviditás költsége jelentősen megemelkedett, Közép- és Kelet-Európát súlyosan érintette a válság, ennek ellenére a régió bankszektora még sok lehetőséget tartogat - ez az egyik fő megállapítása annak a banki tanulmánynak, amelyet az UniCredit Bankcsoport CEE Strategic Analysis részlege készített el, és juttatott el az MTI-hez.

A tanulmány szerzői megállapítják: közép- és hosszú távon mind a "pénzügyi lefedettségbeli különbség", mind a "gazdasági konvergencia" szempontok érvényesek a térségben, és ezek biztosíthatják az alapot a régió bankszektorának felfutásához. Magát a banki üzletvitelt azonban, amelyet a múltban nagymértékű külső finanszírozás jellemzett, át kell alakítani, a hangsúly egyre inkább a hosszú távon fenntartható növekedésre helyeződik át. A kockázattudatosság és a hatékonyság továbbra is előtérben marad, a kockázatok enyhülése nem várható, és kormányzati oldalról is érkezhetnek kihívások - olvasható az UniCredit tanulmányában.

Az összegzés szerint a közép- és kelet-európai régió 2010-re prognosztizált 3,6 százalékos átlagos növekedése után az UniCredit kutatói arra számítanak, hogy ez az adat 2011-ben a 3,8 százalékhoz közelít majd. Az arány ugyanakkor jelentős eltéréseket mutathat: Közép-Európa, Törökország és a FÁK-államok visszatérhetnek a rendes kerékvágásba, míg Délkelet-Európában még mindig nagy a lemaradás. Gianni Franco Papa, az UniCredit Közép-Kelet-Európa részlegének vezetője szerint "a válság nem érintette a régiónak a konvergencia-folyamatból eredő hosszú távú potenciálját, és a tőkebeáramláson, növekvő versenyképességen, valamint az életszínvonal javulásán alapuló növekedési modell továbbra is megmarad."

A GDP-hez viszonyított jelzálog-finanszírozási lefedettség 2010-ben 8 százalék körül volt a régióban. Ez az euróövezetben jellemző 40 százalékkal összehasonlítva azt jelzi, hogy a piaci potenciál létezik. A felzárkózási lehetőség a vállalati szektorban is egyértelmű: a vállalkozásoknak nyújtott kölcsönök a GDP 26 százalékát teszik ki Közép-Kelet-Európában, míg az eurózónában ugyanez az arány 52 százalék. A vállalati ügyfeleknek kínált szolgáltatások is sokkal kevésbé kifinomultak és szerteágazóak, mint ami az érettebb európai piacokon általános.

"A makroökonómiai modell egyensúlyba hozása a banki modell átalakítását is kikényszeríti - idézi a tanulmány Debora Revoltellát, az UniCredit Bank Austria CEE Strategic Analysis vezetőjét -, ugyanis a válság előtt a közép- és kelet-európai banki üzlet a hitelezés gyors növekedésére épített, melynek finanszírozása nagyrészt külső forrásból valósult meg." Mára a magasabb finanszírozási költségek és az országkockázatok növekedése miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a belföldi finanszírozásra - tette hozzá.

A hitelezési stratégiákat diverzifikálni kell, és a hosszú távú gazdasági trendekkel összhangba kell hozni, ami a kilábalás jelenlegi szakaszában kevesebb fogyasztási és több vállalati hitelt jelent, különösen az exportorientált, produktív szektorokban" - fejtette ki Debora Revoltella. Véleménye szerint ilyen körülmények között a vállalati hitelezés lehet a régióbeli hosszú távú növekedés és versenyképesség motorja.

A gazdasági talpra állással összhangban 2010 második fele a problematikus követelések állapotának stabilizálódását hozta, megerősítve annak jeleit, hogy a nem teljesítő hitelek nagyságrendje 2010 vége, 2011 eleje táján éri el tetőpontját. "A banki jövedelmezőség tekintetében 2010 ugyanolyan kihívásokkal teli év volt, mint 2009, mivel a kissé alacsonyabb céltartalék-képzési követelmények jótékony hatását az alacsonyabb jövedelemtermelő képesség ellensúlyozta - mondta Debora Revoltella.

A közgazdász a bankok jövedelemtermelő-képességének erősödésére számít 2011-ben az egész régióban, azzal a megjegyzéssel, hogy a javulás mérsékelt lesz. "A régióban tevékenykedő nemzetközi szereplők között a siker meghatározó tényezőjét jelentő szilárd finanszírozási háttér és erős tőkehelyzet, a nemzetközi piacokhoz való jó hozzáférés és a kedvező pozicionálás jelenti majd a különbséget" - mondta Gianni Franco Papa.

Az UniCredit közgazdászai már tavaly megállapították, a kockázatéhség olyan meghatározó tényező lesz, amely meghúzza a határt a nyertesek és a vesztesek között. Gianni Franco Papa szerint az UniCredit Csoport jövőbeli sikerének alapja a tőkéhez és finanszírozáshoz való hozzáférés képessége, valamint a régió legdinamikusabb piacain jó pozícióval rendelkező és kiterjedt hálózat.