rss      tw      fb
Keres

MSZP: további forrásokkal kellene a kárenyhítési alapot feltölteni

MTI 2011. január 19., szerda 15:55

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) üdvözli Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerdai bejelentését, hogy immár több mint ötmilliárd forint áll rendelkezésre a sürgető ár- és belvízi problémák megoldására. Az ellenzéki párt szerint ugyanakkor még legalább 10 milliárddal kellene feltölteni a kárenyhítési alapot.

A szocialisták örömtelinek tartják, hogy mint írták, a kormány végre meghallotta az ár- és belvíz sújtotta térségek lakóinak, valamint az MSZP elnökének határozott kérését, miszerint azonnal pluszforrásokat kell biztosítani az éve elején ismét bajba került borsodi és szabolcsi települések számára.

Az MSZP ugyanakkor, – miután Mesterházy Attila pártelnök személyesen tájékozódott a belvízhelyzetről – továbbra is úgy látja: még legalább 10 milliárd forinttal kellene feltölteni a kárenyhítési alapot. Álláspontjuk szerint az uniós forrásokat a megelőzésre kellene átcsoportosítani, valamint sürgősen át kellene alakítani a közmunkaprogramot is.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi államtitkára, egy lefolyási akadályok megszüntetése érdekében, a Tiszasülyi 28-as belvízcsatornán végzett robbantás helyszínén szerdán jelentette be, hogy a kormány döntése nyomán összesen több mint 5 milliárd forint áll rendelkezésre a sürgető ár- és belvízi problémák megoldására.

Az államtitkár hangsúlyozta: ez az összeg lehetővé teszi a legfontosabb ár- és belvízvédelmi beavatkozások elvégzését. További 1,2 milliárd forintot az újra indult országos közmunka program önerejére fordítanak, ennek keretében ugyanis idén mintegy 9 ezer ember vehet részt az említett vízügyi beruházások megvalósításában.