rss      tw      fb
Keres

Lemondott a pécsi püspök - a pápa elfogadta a lemondást

MTI 2011. január 19., szerda 15:18

Lemondott tisztségéről Mayer Mihály pécsi megyés püspök; XVI. Benedek pápa elfogadta a lemondást - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata szerdán az MTI-vel.

A katolikus egyházfő az egyházi törvénykönyv 401. kánonjának 2. paragrafusa értelmében fogadta el Mayer Mihály lemondását a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról - írta rövid közleményében az MKPK.

A pápa arra az időre, amíg a tisztség betöltetlen, Veres András szombathelyi megyés püspököt a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzójává nevezte ki.

Az egyházi törvénykönyv említett paragrafusa a személyes indítékból benyújtott hivatali lemondásról szól. E szerint az a megyés püspök, "aki betegség vagy más súlyos ok miatt már kevésbé alkalmas hivatalának betöltésére, nyomatékosan fel van kérve, hogy nyújtsa be hivataláról való lemondását".

Mayer Mihály 1941-ben született, 1964-ben szentelték pappá. 1988-ban segédpüspökké, 1989 februárjában püspökké, majd ugyanazon év novemberében megyés püspökké nevezték ki - olvasható az egyházmegye honlapján.