rss      tw      fb
Keres

Sefcovic visszautasította a magyar EP-képviselők bírálatát

MTI, 2010. január 14., csütörtök 21:33

Az Európai Bizottság (EB) szlovák biztosjelöltje visszautasította két magyar európai parlamenti (EP-) képviselő bírálatát, miszerint a múltban romaellenes nyilatkozatot tett volna, s bocsánatkérést sürgetett.

Maros Sefcovic "kategorikusan kizárja, hogy a múltban bármikor romaellenes nyilatkozatot tett volna, aminek bizonyítéka, hogy aktívan bekapcsolódott a roma probléma megoldásába, amit a szlovákiai roma szervezetek képviselői is megerősítettek. A személye ellen irányuló mesterséges kampányt csalódással vette tudomásul" - közölte Gabriella Keckésová, az EP szocialista frakciója mellett működő szlovák képviseleti iroda vezetője a TASR szlovák hírügynökséggel csütörtökön este Brüsszelből.

A szlovákiai roma szervezetek a nap folyamán nyilatkozatban álltak ki Sefcovic mellett. Több szlovákiai roma szervezet közös nyilatkozatában azt állította: nagyon jó kapcsolatot ápolnak Sefcoviccsal, aki a múltban is sokat tett a roma probléma megoldása érdekében.

A karrierdiplomata Sefcovic az intézményközi kapcsolatok és az igazgatási ügyek tárcáját kaphatja alelnöki rangban José Manuel Barroso második "uniós kormányában". Magyar néppárti EP-képviselők - Szájer József és Járóka Lívia - arra hívták fel a figyelmet, hogy Sefcovic 2005. január 19-én, hazája EU-nagyköveteként egy brüsszeli uniós konferencián olyan kijelentést tett, miszerint a romák élősködnek a szlovák állam szociális intézményein.

Sefcovic nyilatkozatában aláhúzta: szükségesnek tartja a romák társadalmi és gazdasági helyzetének javításáról szóló összeurópai vitát. Rámutatott arra, hogy ezzel a problémával különösen néhány új EU-tagállamnak kell szembenéznie. Az EU legnagyobb, s gyakran diszkriminált kisebbségét alkotó romák betagozódása a többségi társadalomba nagyon érzékeny probléma - állapította meg a biztosjelölt. A romák hátrányos megkülönböztetésének, illetve emberi jogaik megsértésének a megszüntetését "kulcsfontosságúnak" minősítette.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője szintén visszautasította a magyar bírálatokat.

 

Lásd még: Barroso állásfoglalását kérik