rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. január 13.


Bolgár György kérdései a 2010. január 13-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy súlyos megszorításokat helyezett kilátásba Orbán Viktor a februárban ígért reformok keretében. Ám Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint ezek nem megszorítások. A The Wall Street Journal című amerikai üzleti lapnak és a Dow Jones hírügynökségnek adott nyilatkozatában a kormányfő közölte, a korhatár betöltése előtt senki nem mehet majd nyugdíjba. Holott éppen most januártól a nők korhatár előtt negyven évnyi munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. Valamint, hogy az állami nyugdíjalap nem fizethet ki több nyugdíjat, mint amennyi járulékot beszed. Csakhogy tavaly 700 milliárddal kevesebb jött be a járulékokból, mint amennyi nyugdíjra kellett. Igaz, ebből a magánpénztári befizetés évi 360 milliárdot tesz ki, és ez megszűnik, de még így is hiányzik több mint 300 milliárd. Akkor ennyivel csökkennek a nyugdíjak? Vagy mi lesz? És mindezt a Wall Street Journalből kell megtudnunk?

Másik témánk, hogy több európai képviselő tiltakozott egy Nagy-Magyarországot is ábrázoló óriás szőnyeg miatt, amelyet a magyar uniós elnökség alkalmából állítottak ki a brüsszeli Európai Tanács épületében. Egy osztrák zöldpárti képviselőnő szerint ez illusztrálja Orbán miniszterelnök abbéli szándékát, hogy felülvizsgálja a trianoni szerződést. Kell ez nekünk? Vagy rossz az, aki rosszra gondol?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy Schmitt Pál köztársasági elnököt 1964-ben állítólag négy hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel büntették foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és társadalmi tulajdon rongálása miatt. Ez derült ki egy állambiztonsági iratból. Nem számít?

És végül mi a véleményük arról, hogy Tarlós István főpolgármester nagyvonalúan hajlandó egymilliárd forintot engedni a Szigetfesztivál 2,5 milliárdos helyfoglalási díjából, amelyet ettől az évtől kezdve vetnének ki rá. Ugyanis a főpolgármester nem akarja megszüntetni a rendezvényt. Másfél milliárdot majd csak kiköhögnek valahogy a százmilliós nyereségből?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!