rss      tw      fb
Keres

Neue Zürcher Zeitung: Online-aktivisták harcolnak a magyar médiatörvény ellen

Galamus, 2011. január 14., péntek 23:58

Magyarország a médiatörvényével a nemzetközi sajtóban a bírálatok lavináját váltotta ki. Az országon belül a tiltakozás a társadalmi honlapokon forr. Pénteken este a facebook útján szervezett tüntetésen nyilvánítják ki a véleményüket az emberek – írja honlapján a rangos svájci újság.

Az új magyar médiatörvény nemcsak a nemzetközi sajtót, hanem az ország társadalmi honlapjait is foglalkoztatja. Orbán Viktor miniszterelnök ugyan múlt héten jelezte, hogy változtat a törvényen, amennyiben az EU ezt követeli, de „Orbán bácsiban”, ahogyan a magyar fórumokon nevezik, sokan nem bíznak. „Meg kell védenünk a sajtószabadságot, mégpedig nem a jobb, vagy a baloldaltól, hanem a hatalomtól” – idézett a szerző, Fanni Facsar egy hozzászólást.

Pénteken este mintegy 7000 ember készült békésen tüntetni a parlament előtti nagy hagyományú Kossuth téren. A tér az ország történelme során sokszor volt a – ritkán békésen zajló – politikai akaratnyilvánítás helyszíne.

Az emberek a magyar médiatörvényről akarnak véleményt nyilvánítani, és az Egymillióan a magyar sajtószabadságért facebook-oldal felhívásának tesznek eleget. Az oldalt december 21-én hozták létre, amikor a parlament elfogadta a vitatott törvényt. Azóta mozgósítanak az online-aktivisták a törvény ellen. A mozgalom pénteken kivonul az utcára. Békésen – ezt kívánják maguknak a kezdeményezők.

„Ez lesz a magyar facebook-generáció első igazi tesztje az autokrácia elleni szerveződésben. A fiatal korosztály tagjai békeidőkben nőttek fel. Tanulniuk kell a demokrácia értékeit: ezek nem adottak, naponta meg kell őket védeni” – véli Bozóki András, a budapesti Közép-Európai Egyetem ismert politológusa.

Nem világos, ki áll az oldal mögött, amely egyelőre, ha nem is egymillió, de 70 ezer tagot talált. Ennek némelyik csatlakozó nem örül. „A szervezőknek meg kell mutatniuk az arcukat” – írta T. Mátyás, H. Letícia pedig azt kérdezte: Tulajdonképpen ki és mi vár minket ott a Kossuth téren?”

Számos nyitott kérdés ellenére az oldal az ország előtt álló információs vákuumtól való pánikból és abból a hitből profitál, hogy ez a facebook-oldal a kevés információs sziget egyike, amely esetleg tehet valamit az új médiatörvény ellen.

Fidesz-zászló alatti támogatók

A törvény támogatói is aktívak az interneten, de kevesebb sikerrel. Az ő platformjuk címe „Támogatom a törvényt, mert olvastam”. Az oldalhoz azonban csak néhány százan csatlakoztak. A legtöbb szimpatizáns kizárólag a kormányzó Fidesz párt weboldalán ír az „alaptalan kritikáról”, amely a törvényt éri, noha szerintük pedig nem is különbözik más uniós államokéitól. Új fórumra nekik nincs szükségük.

Közben bizonytalanság telepszik a magyar sajtóra: létezik kritikus újságírás, de létezik az öncenzúra tendenciája is. A baloldali liberális Népszabadság és az Index.hu hírportál egyre gyakrabban utal beszámolói mellett szókimondó blogokra, amelyek a törvény mellett vagy ellen foglalnak állást.

Az egyik blogger azt írja, hogy sok újságírót, aki már a törvény előtt is inkább agyonhallgatta volna a kormány botrányait, most még inkább öncenzúrára szorítják. Más bloggerek támogatják a digitális aktivizmust: Polblog például arra szólított fel „blackout4hungary” jelszóval, hogy egy adott napon legyen fekete minden honlap. A kitűzött nap ugyan már elmúlt, de sok magyar portál máig fekete a törvény elleni tiltakozásul.

Nincs diktatúra Magyarországon

A lap idézi Magyar Kornéliát, aki saját Progresszív Intézet elnevezésű elemző intézetének az igazgatója: „Nem félek megmondani a véleményemet, de tudnom kellene, milyen konzekvenciákra kell számítanom, ha megteszem.” A törvényről azt mondja: „Nem értek egyet azzal a bírálattal, amely szerint Magyarországon diktatúra van, bár az új törvény riasztó. Most úgy tűnik, mintha a kormány módosítani szándékozna a törvényt”.

Bozóki nem hisz változásban. A kormány szerinte majd gondoskodik arról, hogy a törvény hatása az uniós soros elnökség végéig ne legyen látható, hogy a nemzetközi sajtó megnyugodjon. „Ha lankad a figyelmünk, 2011 júliusától élni fognak a törvénnyel” – mondja. Akkor Európa már rég nem Magyarországra, hanem Lengyelországra néz.