rss      tw      fb
Keres

Die Presse: Magyarország Nagy-Magyarországot ábrázoló szőnyeggel provokálja Európát

Galamus, 2011. január 13., csütörtök 21:29

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország az 1848-as Nagy-Magyarországot ábrázoló szőnyeget helyezett el az unió tanácsépületének előcsarnokában. Ez különösen Ausztriával és Szlovákiával szemben inzultus – számol be a Die Presse online-on csütörtöki cikkében Wolfgang Böhm és Fehérváry A. János.

A soros magyar elnökség az EU tanácsépületének előcsarnokában Nagy-Magyarországot ábrázoló szőnyeget helyeztetett el. A 202 négyzetméteres „történelmi szőnyegen” különféle motívumok láthatók, köztük egy térkép, amely az 1848-ban a magyar királyság uralma alatt álló országokat mutatja: az 1920-ban kötött trianoni békeszerződés előtt Szlovákia és Horvátország, valamint Szerbia, Románia és Ausztria részei tartoztak Nagy-Magyarországhoz.

Újjáéled a nacionalista Magyarország

Magyarország soros elnökként ezzel a nemzetközileg bírált médiatörvény és a külföldi vállalatok ellen bevezetett különadó után a következő európai mértékű vita felé vette az irányt. A soros elnökség egyik szóvivője azonban hangsúlyozta: „Nem nosztalgikus visszaemlékezésről van szó”.

„A ’történelmi szőnyeg’ kiterítését az Orbán Viktor vezette nemzeti konzervatív Fidesz-kormány nacionalista aktusának lehet tekinteni, hiszen évek óta ápolja az egykori Nagy-Magyarország mítoszát – írják a szerzők.

Oldalcsapás Ausztriának

A szőnyeg provokáció, különösen az akkoriban Magyarországhoz tartozó országokkal – Szlovákiával, Horvátországgal, Szerbiával (Vajdaság), Romániával (Erdély) és Ausztriával (Burgenland) – szemben. A magyarok királyságukban egykor háborúkat vívtak az ezen országokban élők ellen.

Mindettől függetlenül a szőnyegen látható 1848-as évszám a Habsburg-monarchia elleni 1948/49-es magyar lázadást idézi fel, amelyet Ausztria fojtott vérbe. Ez a periódus az osztrák-magyar kiegyezéssel zárult le, amelyet a magyarok ma is Magyarországgal szembeni gyalázatnak tartanak.

Határokat leépíteni és nem sajnálkozni

„A szőnyeg a jelenlegi Fidesz-politikát tükrözi, amely feléleszti a Nagy-Magyarországról szóló álmokat” – jelentette ki Ulrike Lunacek, az Európai Parlament zöld képviselője. Ioan Mircea Pascu román képviselő az euobserver.com internetes platformon arról beszélt, hogy az uniós államoknak most le kell építeniük a határokat, és nem sajnálkozniuk kell, hogy a korábbi határok már nem léteznek.

„Tisztességtelen” – Magyarország védekezik

Hajdú Marton, a magyar soros elnökség egyik szóvivője visszautasította a vádaskodásokat és hangsúlyozta, hogy „nem fair” a szőnyeget kapcsolatba hozni a jelennel. „A szőnyeg egyszerűen Magyarország kulturális, történelmi és tudományos szimbólumainak és képeinek kronologikus sorát ábrázolja: királyokat, régi alkotásokat, kivonatokat az enciklopédiából, a régió 1848 – a ’nemzetek tavasza’, az európai forradalmak éve – előtti térképét”, mondta.