rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - egy magyarországi EP-rendezvény áthelyezését kéri egy liberális EP-képviselő

MTI 2011. január 13., csütörtök 18:07

Egy luxemburgi liberális európai parlamenti (EP) képviselő szeretné elérni, hogy a médiatörvény miatti tiltakozásul Budapestről Brüsszelbe helyezzék át az EP, valamint az afrikai, Karib-tenger menti és csendes-óceáni térség (ACP) közös parlamenti közgyűlését május közepén.

Charles Goerens erről levélben tájékoztatta Louis Michelt, a közös közgyűlés szintén liberális európai társelnökét. Utóbbi - mint azt csütörtökön közleményben is megerősítették - úgy döntött, hogy a témát az EP-delegáció elnöksége a jövő héten Strasbourgban, rendkívüli ülésen megvitatja.

Goerens a levélben - brüsszeli sajtóközlések szerint - úgy vélte, mind az Európai Bizottság, mind az EU-tagországok többsége túlságosan "félénken" reagált a magyar törvényre.

Azt fejtegette, hogy "a közgyűlésnek demonstrálnia kell határozott ellenzését bármely tagországnak, amely nem alkalmazkodik az acquis communautaire (a teljes uniós joganyag) részét képező alapértékekhez".

A szóban forgó testület EP-delegációjának egyik alelnöke, a cseh néppárti Susana Roithova az MTI-nek nyilatkozva teljes egyet nem értését fejezte ki a felvetéssel kapcsolatban. Úgy vélte, az elsősorban annak érdekében született, hogy a liberális képviselő magára irányítsa a sajtó figyelmét. Emlékeztetett arra, hogy a médiatörvényt az Európai Bizottság fogja értékelni, és a körülötte indult vitát nem lehet okként kezelni az EP-ACP közgyűlés áthelyezéséhez.

Tagja az EP-delegációnak a szintén néppárti, szlovákiai magyar Bauer Edit (MKP) is. Ő meglepetését fejezte ki a felvetés miatt, mert - mint mondta - "a két dolog között semmilyen összefüggés nincs, még akkor is, ha a médiatörvénnyel szemben van ellenvetés". Hozzátette: ez azt mutatja, hogy "van egy értelmetlen és nem megalapozott liberális és baloldali összefogás a magyar elnökséggel szemben és az új tagországokkal szemben".

A médiatörvényt illetően az Európai Néppárt számára egyértelmű garancia, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, megváltoztatja a médiatörvényt, amennyiben ellentétes az uniós jogszabályokkal - szögezte le.

Elmondta azt is: nem lát esélyt arra, hogy a luxemburgi képviselő javaslatát elfogadják.

Az Európai Bizottság szóvivője az erre vonatkozó kérdésre nem akarta kommentálni az EP-képviselők véleményét. "Nem fűzünk kommentárt minden egyes EP-képviselő minden nyilatkozatához, bármilyen érdekesek és fontosak is legyenek azok" - szögezte le a szóvivő, hozzátéve, hogy a szóban forgó esemény szervezése az uniós soros elnökség felelőssége.

Polner Gergely, a magyar elnökség egyik brüsszeli szóvivője annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatos vitát elválasszák az uniós elnökségtől és az elnökségi naptárban szereplő eseményektől. Ezt a jelzést kapták egyébként a legtöbb EP-frakciótól is - fűzte hozzá.

"Az elnökség mindig 27 tagállam nevében nyilatkozik, nem a kormányt, hanem a tagállamokat képviseli" - szögezte le a magyar szóvivő.